4 μαθήματα οικονομίας που μας δίδαξε… η μαμά!

Η μαμά είναι εκείνη που διαχειρίζεται ένα ταμείο καλύτερα από τον καθένα. Είναι εκείνη που αν θέλεις χρήματα να κάνεις το μεταπτυχιακό σου ή απλά να δώσεις για δίπλωμα οδήγησης θα σου πει έχουμε χρήματα.

Κι ας εννοεί ότι θα κάνει τόση οικονομία που θα τα βρει και θα σου τα δώσει. Είναι κι εκείνη, όμως, που δεν σε έχει καλομάθει με τα χρήματα αλλά πάντα σε προέτρεπε να δουλέψεις και να κάνεις οικονομίες.

Μαθήματα οικονομίας από τη μαμά!

«Να έχεις χρήματα στην άκρη»


Ποια μαμά, σε ποιο σπίτι δεν έχει δώσει αυτή τη συμβουλή; Να κάνεις αποταμίευση, να έχεις χρήματα στο σπίτι, να τα μαψέζεις για το οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς.
Από μικρά άλλωστε δεν είχαμε κουμπαρά;;;

«Μάθε πόσο αξίζεις»
Η μαμά κάθε φορά που θα της πεις κάτι για τη δουλειά, ένα σημαντικό επίτευγμα ή και λιγότερο σημαντικό, κάθε φορά θα σε ρωτήσει «ζήτησες αύξηση;». Γιατί η μανούλα γνωρίζει πως αν δεν ζητήσεις αύξηση, το αφεντικό σου δεν θα το σκεφτεί. Κι αν δεν τονίσεις όλα όσα αξίζεις κι αν δεν διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις, τότε δεν θα τα αποκτήσεις ποτέ.

«Να σκέφτεσαι τη σύνταξη»
Ναι, γιατί η μαμά κοιτάζει το μέλλον. Από την αρχή μας μαθαίνει ότι τα ένσημα είναι σημαντικά, ότι πρέπει να δουλεύουμε για τη σύνταξή μας και ότι κάποια στιγμή οι κόποι θα αποδώσουν. Τι κι αν είσαι μόλις, 20 χρονών και δεν σε απασχολούν αυτά; Όσο περνούν τα χρόνια θα λες πως η μαμά σου είχε δίκιο!

«Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου»
Μερικές φορές το να αγοράσεις το υπέροχο φόρεμα που έχεις δει εδώ και καιρό ή εκείνα τα ακριβά παπούτσια δεν είναι κακό! Πρέπει να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, πρέπει να ξεφεύγεις πού και πού. Είτε πρόκειται για ένα όμορφο ρούχο, είτε για να φαγητό σε ένα ακριβό εστιατόριο. Κι αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *