7 καλοί λόγοι για να ξεφορτωθείς ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ανεπαρκής χώρος στη ντουλάπα… Αυτή η αιώνια μάστιγα! Όσες ντουλάπες κι αν έχουμε, όσο χώρο κι αν μας διαθέσουν, ποτέ δεν χωράμε. Εγώ προσωπικά έχω καταλάβει γιατί μου συμβαίνει αυτό: Οι εισροές είναι πάντα μεγαλύτερες από τις εκροές! Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ένα έτος, τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ που μπαίνουν στη ντουλάπα μου είναι περισσότερα από αυτά που βγαίνουν, μόνιμα, από αυτήν!

Πολύ σπάνια τα ρούχα μου είναι τόσο ταλαιπωρημένα ώστε να τα πετάξω, επομένως ο μόνος τρόπος να βγουν οριστικά από την ντουλάπα είναι τα δωρίσω. Έτσι, περίπου 2 φορές το χρόνο κάνω ένα ξεκαθάρισμα, μία φορά στα χειμωνιάτικα και μία στα καλοκαιρινά. Ξέρω καλά ότι δεν αρκεί και ότι με μία μικρή ανασκαφή στη ντουλάπα μου θα βρω πράγματα που θα μπορούσα να είχα ξεφορτωθεί, παρόλα αυτά πάντα βρίσκω λόγους να τα κρατήσω: είναι δώρα, είμαι συναισθηματικά δεμένη, τα κρατάω μήπως ξαναχωρέσω κάποτε, τα είχα ακριβοπληρώσει και άλλες δικαιολογίες που τα ριζώνουν κυριολεκτικά εκεί μέσα.

Για όλους αυτούς τους λόγους σοκαρίστηκα όταν ο σύζυγός μου έδωσε πριν λίγες μέρες περίπου 15 πουκάμισα! Μάλιστα, αφού τα είχε συγκεντρώσει και ήταν αποφασισμένος, προσπάθησα να του αλλάξω και γνώμη (για τα δικά του ρούχα!!!) φέρνοντας διάφορα επιχειρήματα στο τραπέζι. Στο τέλος, μου είπε «θα τα δώσω, δεν τα φοράω και το σκέφτομαι εδώ και 5 χρόνια! Άσε που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνω χώρο στη ντουλάπα μου!»

Τι καλύτερο ξεκίνημα στη νέα χρονιά από μια καθαρή και τακτοποιημένη ντουλάπα με χώρο να δεχθεί νέες αγορές, νέα δώρα και αυτά που πραγματικά φοράμε στην καθημερινότητά μας; Μάζεψα λοιπόν όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να ξεφορτωθούμε ρούχα από τις ντουλάπες μας για πάντα!

1.Έχουν λεκέδες, τρύπες, επίμονη μυρωδιά

Προφανώς θα πείτε… Μερικές φορές όμως έχουμε ένα κόλλημα με αντικείμενα το οποίο μπορεί να μας κάνει να παραβλέπουμε μια μυρωδιά μούχλας, τρύπες ή εμφανείς λεκέδες. Εάν πιστεύετε ότι κάτι μπορεί να διασωθεί, αναλάβετε δράση. Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικού καθαρισμού ή επισκευής. Εάν, ακόμη και οι επαγγελματίες αποφανθούν ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση, ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού! Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που έχουμε φορέσει πολύ κι έχουν υποστεί πολλά πλυσίματα που ενδεχομένως έχουν ατονίσει τα χρώματά τους. Αν δεν μπορούμε να τα επαναφέρουμε, τότε… αντίο!

2. Δεν τα αγαπάμε πια / έχουν συνδεθεί με άσχημες εμπειρίες

Εάν δεν αγαπάμε ένα ρούχο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταλαμβάνει χώρο στην ντουλάπα μας. Το ίδιο ισχύει και για κομμάτια που έχουμε συνδέσει με κάποια άσχημη εμπειρία (μπορεί να θυμίζουν κάποιο πένθος, μπορεί να έχουμε ακούσει μία προσβλητική κριτική κάποτε, κλπ). Μας αξίζουν τα κομμάτια που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας όταν τα φοράμε, αντί να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και νευρικά.

3. Είναι εντελώς ξεπερασμένα

Κάποια κομμάτια στις ντουλάπες μας είναι κλασικά και πάντα στη μόδα. Κάποια άλλα κομμάτια μπορεί να μην είναι τωρινή μόδα αλλά να μπορούν να ενσωματωθούν ωραία σε ένα outfit που θα περιλαμβάνει και κάτι μοντέρνο. Αν κάτι σας φαίνεται εντελώς ξεπερασμένο, εως και ανόητο να το φορέσετε ξανά, αν μοιάζει υπερβολικό και αντιπροσωπεύει μία πολύ συγκεκριμένη τάση που κάποτε φορέθηκε, ήρθε η ώρα να φύγει… Ναι, εννοείται ότι ορισμένες τάσεις επιστρέφουν. Αλλά, μη γελιόμαστε, φαίνεται όταν κάτι είναι πλέον «παλιό».

4. Δεν είναι πλέον το νούμερό μας (για μεγάλο χρονικό διάστημα > 1 έτος)

Τα μεγέθη των ανθρώπων αλλάζουν (όσο κι αν αυτή η παραδοχή με πληγώνει). Μερικές φορές το μέγεθος του ίδιου του ρούχου αλλάζει με τα πλυσίματα και τη φθορά. Εάν έχεις κι εσύ στη ντουλάπα σου ρούχα εγκυμοσύνης, τα φοιτητικά σου jeans και κάτι XXS μπλουζάκια από τότε που ήσουν 48 κιλά (ενώ πλέον είσαι 60), τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Σε νιώθω και σε καταλαβαίνω! Το θέμα είναι να κρατάμε στη ντουλάπα μας τα ρούχα που μας εφαρμόζουν καλά και είναι το νούμερό μας στο παρόν (και όχι στο παρελθόν)!

5. Δεν τα έχουμε φορέσει τα τελευταία 3-5 χρόνια

Ίσως ένα ρούχο να μην έχει κάτι κακό, κάποιο ελάττωμα, λάθος νούμερο, αλλά να εξακολουθούμε να μην το φοράμε. Αυτός είναι ένας λόγος για να ορίσουμε «ημερομηνία λήξης» για τα αντικείμενα της ντουλάπας μας. Κι επειδή ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μοναδικό στυλ και προσωπικότητα, η «διάρκεια ζωής» των αντικειμένων θα διαφέρει. Άλλος αισθάνεται έτοιμος να δώσει πράγματα που δεν φοράει εδώ και 1-2 χρόνια, άλλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο να το συνειδητοποιήσει.

6. Δεν υποστηρίζουν πλέον το στυλ που έχουμε υιοθετήσει

Ας υποθέσουμε ότι είστε εργαζόμενη σε γραφείο με κάποιους κανόνες dresscode. Σίγουρα δεν χρειάζεστε μία ντουλάπα γεμάτη σκισμένα jeans. Ομοίως κι αν είστε γυμνάστρια, προφανώς δεν χρειάζεστε μία ντουλάπα γεμάτη κοστούμια και πουκάμισα. Τα στυλ που υποστηρίζουμε σε κάθε φάση της ζωής μας αλλάζουν κι εξελίσσονται όπως κι εμείς οι ίδιοι. Αλλάζουν οι προτιμήσεις μας, οι περιστάσεις, ο εργασιακός μας χώρος, μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα, με τα συνεχή lockdown φορέσαμε πολλά κομμάτια loungewear. Δεν έχουμε βγει από τη φάση πλήρως κι έτσι τα κρατάμε και συνεχίζουμε να αγοράζουμε.

Κάπου εδώ διαπίστωσα ότι έχω να φορέσω κοντή φούστα ή φόρεμα (με μήκος πάνω από το γόνατο) πιθανόν από το 2012 (10 ολόκληρα χρόνια)! Παρόλα αυτά έχω ακόμη κοντές φούστες και φορέματα από τότε στη ντουλάπα μου, παρόλο που δεν υποστηρίζω πλέον αυτό το στυλ.

7. Δεν είναι άνετα / δεν μας βολεύουν

Πείτε μου ποιος αντέχει πλέον να ταλαιπωρείται μέσα σε ένα ρούχο;;; Κάτι που είναι άβολο πρέπει να το ξεφορτωθούμε! Ρούχα που «τσιμπάνε» ή ερεθίζουν το δέρμα μας, υφάσματα που δεν αναπνέουν, πολύ στενά παντελόνια που δυσκολεύουν τις κινήσεις μας, παπούτσια που μας «χτυπάνε» και τραυματίζουν τα δάχτυλα των ποδιών μας. Η ουσία είναι πως όλα όσα βρίσκονται στη ντουλάπα μας πρέπει να μας εφαρμόζουν καλά, να μας είναι άνετα και βολικά και να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας.

Νομίζω ότι μετά από όλα αυτά τα επιχειρήματα είμαι έτοιμη για ένα φοβερό και τρομερό ξεκαθάρισμα!

Σας φιλώ!

You May Also Like