Η μπουγάτσα έχει ιστορία πολλών ετών… Η αρχική της προέλευση είναι από την περιοχή του Βυζαντίου.. Λέγετε ότι προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, (όταν ήταν ακόμα Ελληνική ), δηλαδή πριν από το 1453. Υπήρχε τότε μια μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού …και γενικότερα στις πίτες.. Βασικά μπουγάτσα λέγεται η ζύμη και από κει και πέρα μπορείς να την κάνεις με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση…
Η μπουγάτσα κυριάρχησε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως «έγινε» Θεσσαλονικιά και Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία.
Ειδικά η μπουγάτσα με γέμιση κρέμα διαδόθηκε από τους Σερραίους πρόσφυγες στην Βόρειο Ελλάδα.. Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε γλυκιά και πεντανόστιμη μπουγάτσα… στην πιο εύκολη εκδοχή της.. ( είμαστε και εργαζόμενα κορίτσια)…
Εκτέλεση..
Βουτυρώνουμε ένα ταψί .. Στρώνουμε ½ κιλό φύλλα και τα σουρώνουμε ελαφρά.. Τα φύλλα τα έχουμε βουτυρώσει ένα-ένα. Ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν στους 180 βαθμούς, περίπου ½ ώρα. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα διαλυμένο με δυο ποτήρια νερό. Το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Όταν ψηθεί, όπως είναι ζεστό, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Εύκολη και νόστιμη!!! Καλή μας απόλαυση!!!
Ελένη ♥♥