Το φαγητό είναι γεγονός πως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις και μας φτιάχνει τη διάθεση, ωστόσο είναι κάποιες τροφές οι οποίες όταν τις καταναλώνουμε αυξάνουν περισσότερο τη θετική μας διάθεση. Ο λόγος είναι σεροτονίνη (5-ΗΤ), γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς», ένας νευροδιαβιβαστής ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης, της θερμοκρασίας, της καρδιοαγγειακής λειτουργίας και άλλων λειτουργιών του οργανισμού.
Η σεροτονίνη δεν διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ώστε να φτάνει στον εγκέφαλο αλλά συντίθεται στον οργανισμό, συγκεκριμένα στην εγκεφαλική υπόφυση, από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Επομένως, μία διατροφή πλούσια σε τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό και ως εκ τούτου προκύπτει η «ανεβασμένη» διάθεση. Η παρατήρηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί και ερευνητικά αφού η τρυπτοφάνη η οποία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης σε πειραματόζωα αποτελεί και ήπιο αντικαταθλιπτικό. Σε υγιή άτομα, χορήγηση τρυπτοφάνης μειώνει την επιθετικότητα τους και αυξάνει τη θετική διάθεση. Πολλές έρευνες, επίσης, έχουν επισημάνει συσχέτιση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης σε τρυπτοφάνη και της συχνότητας αυτοκτονιών.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αβγά, το τυρί αποτελούν την κύρια πηγή τρυπτοφάνης για τον οργανισμό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε ω-3 λιπαρά μειώνει τη συγκέντρωση σεροτονίνης σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Σημαντικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, ο τόνος κ.α. Μεγάλη ποσότητα περιέχεται και στους ξηρούς καρπούς, με τα καρύδια και τα αμύγδαλα να κατέχουν τις πρώτες θέσεις
Από τη λίστα των τροφών αυτών δε θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά, καθώς η έντονη επιθυμία κατανάλωσης γλυκών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα επίπεδα συγκέντρωσης σεροτονίνης του εγκεφάλου. Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες ή σάκχαρα εγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης η οποία μειώνει τη συγκέντρωση όλων των αμινοξέων-ανταγωνιστών της τρυπτοφάνης και καθιστά πιο εύκολη τη μετατροπή της σε σεροτονίνη.
Σημαντική για τη ρύθμιση της διάθεσης είναι και η επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνες Β και μικροστοιχείων (μαγνήσιο), ιχνοστοιχείων (σίδηρος, ψευδάργυρος) που δρουν ως συμπαράγοντες τόσο στην παραγωγή της σεροτονίνης όσο και στη σύνδεση της με τους υποδοχείς της στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Πιθανόν αυτός που είπε πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία να είχε στο μυαλό του το φαγητό…
Αν νιώθετε, λοιπόν, «πεσμένοι», Φάτε!
Άννα Μπιλάλη