Το ουίσκι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των αποσταγμάτων». Δυνατό αλλά και χαλαρωτικό ποτό για πολλούς, το ουίσκι είναι ένα αλκοολούχο ποτό που δημιουργείται από τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια. Οι διαφορετικές ποικιλίες παρασκευάζονται από διάφορα δημητριακά μεταξύ των οποίων το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Η ονομασία (αγγλ. και σκωτσ. Whisky αμερ. και ιρλ. Whiskey) ετυμολογείται από μια κελτική λέξη (Uisge Beatha) η οποία σημαίνει νερό της ζωής και αρχικά αναφερόταν σε όλα τα προϊόντα απόσταξης τα οποία χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Και μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν πέντε αιώνες από την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση ουίσκι –πού αλλού, στη Σκωτία-, όμως οι παραδόσεις συνεχίζονται χωρίς σημαντικές αλλαγές μέχρι και σήμερα και το ουίσκι αποτελεί το νούμερο ένα ποτό στις προτιμήσεις των Ελλήνων στις εξόδους τους..
Πέραν λοιπόν των γνωστών ουίσκι που συναντώνται σε νυχτερινά μαγαζιά και είναι σχετικά φθηνά άρα και κοντά στην τσέπη μας, υπάρχουν και κάποια άλλα ουίσκι που είναι για πολύ «ακριβά» γούστα και δε ξέρω αν θα καταφέρουμε ποτέ στη ζωή μας να δοκιμάσουμε έστω και ένα μικρό δείγμα από αυτά…
Ας τα δούμε..
Chivas Regal Royal Salute 50 ετών, $10,000
Macallan 1939, $10,125
Glenfarclas 1955, $10,878
Dalmore 50 ετών, $11,000
Macallan 55 ετών, $12,500
Glenfiddich 1937, $20,000
Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson, $58,000
Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve 1955, $94,000
Macallan 1946, $460,000