Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο την συγκεκριμένη λέξη… Προϊόντα χωρίς γλουτένη.. διατροφή χωρίς γλουτένη κλπ.. Τι είναι όμως η γλουτένη;;;
Η γλουτένη είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών και βρίσκεται σε κόκκους όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Από τους σπόρους βέβαια που περιέχουν γλουτένη το σιτάρι είναι μακράν, αυτό που καταναλώνεται περισσότερο.. Οι δύο κύριες πρωτεΐνες στη γλουτένη είναι η γλουταΐνη και η γλιαδίνη. Η γλιαδίνη ειδικά, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία..
Γιατί όμως κάνει κακό σε κάποιους ανθρώπους;;;
H γλουτένη είναι αμφιλεγόμενη στις μέρες μας. Οι περισσότερες πηγές ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλής για όλους, εκτός από εκείνους που έχουν κοιλιοκάκη. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας, πιστεύουν ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 30% των Αμερικανών, προσπαθούν να αποφύγουν να τρώνε γλουτένη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η γλουτένη είναι επικίνδυνη μόνο σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις.. Όπως είπα και νωρίτερα σε αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη..
Η κοιλιοκάκη είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Επηρεάζει περίπου το 0,7-1% του πληθυσμού. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή… Το σώμα που επεξεργάζεται τη γλουτένη την αντιλαμβάνεται ως ξένο εισβολέα. Η γλουτένη βλάπτει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, αναιμία, σοβαρά πεπτικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών .
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κοιλιακής νόσου είναι η πεπτική δυσφορία, η βλάβη των ιστών στα μικρά έντερα, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, κόπωση, δερματικά εξανθήματα, κατάθλιψη και απώλεια βάρους.
Ωστόσο, μερικά άτομα με κοιλιοκάκη, δεν έχουν πεπτικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση ή αναιμία.
Ελένη ♥♥