Υπάρχουν τόσες επιλογές στα ράφια των supermarkets που πολλές φορές πραγματικά την χάνουμε την μπάλα.. Προσπαθώντας να βρούμε και οικονομικό και υγιεινό χάνουμε την ουσία.. και στο τέλος παίρνουμε ότι να ναι..
Πάμε να δούμε παρέα τα πιο υγιεινά λάδια που πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική..
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ξεκινάμε από τον «βασιλιά» των φυτικών ελαίων, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι και το λιγότερο επεξεργασμένο, άρα αυτό με το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος σε σύγκριση με άλλους τύπους λαδιών. Θεωρείται ως το πιο υγιεινό λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Είναι ιδανικό για: Σαλάτες, ψητά, ζυμαρικά, σοτάρισμα καθώς και σκέτο ως ντιπ, για να βουτάτε μέσα ψωμί.
Λάδι καρύδας
Κάπως αμφιλεγόμενο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, που έχει οδηγήσει την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας να τονίζει ότι το συγκεκριμένο έλαιο μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Ωστόσο, το λάδι καρύδας παραμένει από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φυτικών ελαίων, καθώς θεωρείται καλή πηγή ενέργειας και ένα υλικό που συναντάμε σε πολλές δίαιτες.
Είναι ιδανικό για: Ψήσιμο και γλυκά (ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου στις vegan συνταγές), αλλά όχι για τηγάνισμα.
Σησαμέλαιο
Ένα από τα βασικά υλικά της ασιατικής κουζίνας, το σησαµέλαιο, παράγεται από καβουρδισµένους σπόρους σουσαµιού και έχει σκούρο καφέ χρώµα (σε αντίθεση µε το ελληνικό που παρασκευάζεται από άψητο σουσάµι) και έχει έντονη καβουρδισµένη γεύση. Αντέχει στην οξείδωση, άρα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο ντουλάπι και το επιλέγουμε γιατί είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα έλαια, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Είναι ιδανικό για: Σοτάρισμα μπαχαρικών, κρέατος, θαλασσινών και απαραίτητο σε κάθε ασιατική συνταγή.
Λινέλαιο
Το λάδι από λιναρόσπορο είναι μια σπάνια φυτική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, η οποία είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, επειδή είναι ένα προϊόν που οξειδώνεται και ταγκίζει πολύ γρήγορα, θα πρέπει να φυλάσσεται σε περιβάλλον χωρίς φως, σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια.
Είναι ιδανικό για: Smoothies, dressings για σαλάτες, ωμό πάνω από ζυμαρικά και μέσα σε σάλτσες. Επειδή, όμως, η θερμότητα μπορεί να αλλάξει τις ιδιότητες του, δεν συστήνεται για οποιαδήποτε μορφή μαγειρέματος που απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες.
Αμυγδαλέλαιο
Έχουμε συνηθίσει να το συναντάμε σε συνταγές για μάσκες προσώπου, σώματος και μαλλιών, ωστόσο ταιριάζει και στο φαγητό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι ιδανικό για: Τηγάνισμα, ψήσιμο στη σχάρα και γλυκά.
(Υλικό από Olivemagazine.gr )
Photos pixabay