Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου τρελαινόμουν για εκμέκ. Και επειδή είναι η εποχή του παγωτού, νοίζω ήρθε η στιγμή να κατεβάσω την συνταγή από το ντουλάπι και να πειραματιστώ μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τι λέτε;
Τι θα χρειαστούμε;
Υλικά:
- 1 πακέτο κανταΐφι 500 γρ.
- 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος 250 γρ.
- 1/2 φλ. ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα, κατά προτίμηση φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα
- 500 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής για σαντιγί
Για την κρέμα:
- 1,5 lt γάλα
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκους
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι:
- 4 φλ. ζάχαρη
- 2,5 φλ. νερό
- 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κανελόξυλο
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Ξεχωρίζουμε καλά το κανταΐφι, έτσι ώστε να μην είναι κολλημένες οι τριχούλες του ζυμαριού. Το τοποθετούμε αφράτα σε βουτυρωμένο ταψί, χωρίς να το πιέζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε, έτσι ώστε να βραχεί όλη η επιφάνειά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.
Καλά είναι να το σπάσουμε και να το ξαναβάλουμε στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά έτσι ώστε να είναι πιο ομοιόμορφα ψημένο το κανταΐφι και πιο σωστά κατανεμημένο το βούτυρο αλλά δεν είναι απαραίτητο αν δεν θέλετε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Όταν κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Περιχύνουμε το κρύο κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο και να φουσκώσει.
Για την κρέμα
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει.
Την μεταφέρουμε σ΄ένα σκεύος για να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Όταν το κανταΐφι ρουφήξει το σιρόπι, στρώνουμε την κρύα κρέμα στην επιφάνειά του. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.
Έτοιμες!