Πώς θα φτιάξετε μπισκοτόσπιτο (gingerbread house) βήμα-βήμα!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η παρέα ζητούσε μπισκοτόσπιτο κι εγώ δεν μπορούσα να χαλάσω χατίρι, αφήστε που μου αρέσει πολύ η διαδικασία όταν έχω παρέα και δεν τη βγάζω μόνη μου στην κουζίνα!

Την πρώτη φορά που δοκίμασα να φτιάξω, εκτύπωσα τόσο μεγάλο πατρόν (τοίχους, σκεπή) που ξενύχτισα να ζυμώνω και να ψήνω! Και αφού μετά από 4-5 φουρνιές κατάφερα να μαζέψω τα κομμάτια του σπιτιού (εκ των οποίων τα 2 λίγο καρβουνιασμένα ομολογώ) δυσκολεύτηκα πολύ να τα “μοντάρω” γιατί ήταν μεγάλα και δεν είχα βοήθεια. Παρόλη την ταλαιπωρία μου βέβαια το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό για πρώτη προσπάθεια και το μπισκοτόσπιτο αυτό στολίστηκε με αγάπη και πήγε δώρο σε συγγενείς.

η πρώτη μου απόπειρα για gingerbread house, πέρσι τέτοιον καιρό!

Ήταν τόσο αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι εκείνο το τεράστιο μπισκοτόσπιτο έμενε όρθιο και κολλημένο μόνο με γλάσο (και κάποια κρυφά στηρίγματα βέβαια) που μία φίλη πολιτικός μηχανικός μου πρότεινε εργασία στο γραφείο της να αναλάβω μελέτες στατικότητας κτιρίων (αν το λέω και σωστά)!!! Τη δεύτερη απόπειρα την κάναμε μαζί (για να πάρω τη δουλειά!!) και με τα παιδάκια μας και πήγε εξίσου καλά!

Έτσι, φέτος έχω “πέραση” στα μπισκοτόσπιτα, όμως φρόντισα να βρω πιο μικρό πατρόν και πιο εύκολο (με μόνο 2 επί 2 κομμάτια, τοίχο και σκεπή). Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία αυτή, καθώς με ρωτάτε και λαμβάνω μηνύματα από εσάς που θέλετε να περάσετε ένα όμορφο γιορτινό απόγευμα με καλή παρέα και να δημιουργήσετε γλυκές αναμνήσεις!

Που θα βρείτε πατρόν

Εκτυπώστε εδώ πατρόν για μπισκοτόσπιτο 2 επί 2 με εύκολο μοντάρισμα

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε μεγαλύτερα, μικρότερα ή πιο περίπλοκα σχέδια, κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο με “gingerbread house template” ή “cookie house printable” θα βρείτε αμέτρητες επιλογές.

Συνταγή για Gingerbread House (ή gingerbread cookies)

Υλικά

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1μιση κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 230 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά (μεγάλα)
  • 300 γρ. μέλι

τα δικά μας “μπισκοτο-στολίδια” – έγιναν ανάρπαστα!

Η παραπάνω δόση θα σας βγάλει 2 μπισκοτόσπιτα από το πατρόν που σας πρότεινα και αρκετή ζύμη για μπισκοτάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στολίσετε τα μπισκοτόσπιτά σας (κόβοντας με κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, όπως χιονάνθρωπο, αστέρια, γκι, δέντρα, αγγελάκια, χιονονιφάδες ή κατασκευάζοντας φράχτη, καμινάδα και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε για να φτιάξετε ένα μικρό χωριό!)

Εκτέλεση

  • Σε μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ τα αυγά ένα – ένα κι έπειτα το μέλι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά με ένα μεγάλο κουτάλι το μίγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και τα βάζουμε σε μεμβράνη κι έπειτα στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να “ξεκουραστεί” και να σφίξει.
  • Επάνω σε λαδόκολλα και με λίγο επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε πάχος 4-5 χιλιοστών και κόβουμε με μαχαίρι και τη βοήθεια του πατρόν τα σχέδια του σπιτιού. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-14 λεπτά (ελέγχοντας διότι οι φούρνοι διαφέρουν). Αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν σε σχάρα.

    εγώ επί τω έργω!

Πώς θα το “χτίσετε”;;;

Θα χρειαστείτε γλάσο!

  • 4 ασπράδια (προτιμήστε παστεριωμένα έτοιμα για να μπορέσετε να το φάτε κιόλας άφοβα)
  • 800 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό από λεμόνι

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν, έπειτα προσθέτουμε το λεμόνι και μετά την άχνη σιγά σιγά. Το γλάσο μας θέλουμε να έχει παχιά κολλώδη υφή και όχι να ρέει. Το βάζουμε σε κορνέ για να το εφαρμόσουμε στα σημεία που θέλουμε να κολλήσουμε. Μπορούμε να το χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής για τη διακόσμηση του μπισκοτόσπιτού μας!

χρυσόσκονη παντού!

Η διακόσμηση είναι θέμα φαντασίας και όρεξης! Εμείς χρησιμοποιήσαμε μπισκοτάκια, ζαχαρόπαστα και χωνάκια παγωτού που έγιναν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας! Χρησιμοποιήσαμε πλάστες σκαλιστούς που δημιουργούν ανάγλυφο στη ζύμη του μπισκότου. Επίσης, λίγη (ή μας έπεσε πολλή;;) βρώσιμη χρυσόσκονη για αστραφτερό αποτέλεσμα!

Θυμηθείτε να οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση καθώς στην κουζίνα σας ή στο χώρο που θα δημιουργήσετε θα επικρατήσει ένας χαμός, κάτι σαν επέλαση Εγκέλαδου, ένα πράγμα!

Μαζευτείτε καλή παρέα και σας υπόσχομαι ότι θα περάσετε αξέχαστα και ξεκούραστα, καθώς όλοι βοηθούν με τον τρόπο τους και η δουλειά μοιράζεται! Άλλος πλένει εργαλεία, άλλος στολίζει, άλλος ψήνει, άλλος επιμελείται τη μουσική και τα θέματα συζήτησης!

Καλη επιτυχία!!!

You May Also Like