Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Ξυπνήσατε;;; Ετοιμάσατε πρωϊνό; Πάμε ένα (γευστικό) ταξίδι στο Παρίσι;
Βάλτε δυνατά Edith Piaf – Non, je ne regrette rien και ας ετοιμάσουμε french toast ή στα ελληνικά “αβγοφέτες”.
Για να γίνει “σωστό” το french toast σας, η original συνταγή θέλει ψωμί της προηγούμενης μέρας καθώς όσο πιο ξερό είναι τόσο περισσότερο θ’ απορροφήσει το μείγμα αβγού. Μάλιστα, μια εκδοχή της προέλευσης αυτού του γεύματος υποστηρίζει ότι στη Γαλλία ονομαζόταν “pain perdu”, δηλαδή «χαμένο ψωμί», ουσιαστικά μπαγιάτικο, το οποίο προκειμένου να μην πεταχτεί το μούλιαζαν σε αβγό και γάλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους για φαγητό.
Ο ορισμός του zero food waste λοιπόν!
Για 4 μερίδες θα χρειαστούμε:
6 αβγά
350 ml γάλα πλήρες
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
8 φέτες (πάχους περίπου 2 εκ.) μπριός ή γαλλικό ψωμί της προηγούμενης μέρας, ή τσουρέκι (διαβάστε μέχρι το τέλος!)
1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη
ανάλατο βούτυρο (για το τηγάνι)
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε τις φέτες σε ταψί, σε μία στρώση, και περιχύνουμε από πάνω το μείγμα αβγού. Αφήνουμε 5 λεπτά να μουλιάζει το ψωμί, γυρίζουμε πλευρά τις φέτες και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Λιώνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Βάζουμε τις φέτες και τις ψήνουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να τις γυρίσουμε για ακόμη 3 από την άλλη πλευρά. Θέλουμε να πάρουν χρυσαφένια απόχρωση. Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι μας για τις υπόλοιπες φέτες. Όσες φέτες είναι έτοιμες, τις διατηρούμε ζεστές.
Και τώρα κάτι μαγικό… Θυμάστε την κομπόστα φράουλα – ραβέντι και τη φοβερή, γρήγορη μαρμελάδα φράουλα που φτιάξαμε την προηγούμενη εβδομάδα;
Ε, ταιριάζουν απόλυτα!
- Πασπαλίζουμε τις μαγειρεμένες αβγοφέτες με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με ζεστή κομπόστα και έξτρα σαντιγί (προαιρετικά).
- Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε το french toast μας με φέτες από τσουρέκι, τότε τις κόβουμε σε πάχος περίπου 6 εκατοστά και δημιουργούμε με κοφτερό μαχαίρι στην καθεμιά μια “τσέπη” για γέμιση! Γεμίζουμε με μαρμελάδα φράουλα και τυρί κρέμα (τα έχουμε ανακατέψει από πριν), κι έπειτα ψήνουμε με τη διαδικασία που αναφέραμε προηγουμένως (ίσως για 1 λεπτό περισσότερο η κάθε πλευρά). Σερβίρουμε με ζεστό σιρόπι σφενδάμου!
Να ήμασταν τώρα σε ένα όμορφο, μικρό, cozy μπιστρό, με λίγα τραπεζάκια, απαλή μουσική, ζεστό γαλλικό καφέ και υπέροχο γαλλικό πρωϊνό!!!
Όχι εδώ βρε παιδιά…στο Παρίσι!!!