Λαχταριστό κέικ Xmas Edition!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Αυτή την περίοδο τα γλυκά έχουν την τιμητική τους! Κανένας ή σχεδόν κανένας δεν μπορεί ν’ αντισταθεί σε ένα μελομακάρονο ή σε έναν φρέσκο κουραμπιέ ή σ’ ένα λαχταριστό χριστουγεννιάτικο μπισκότο!

Κι ενώ αγοράζουμε γλυκά με τους τόνους για επισκέψεις, γιορτές και τα σπίτια μας, φτιάχνουμε κιόλας για να μη λείψει τίποτα από το γιορτινό τραπέζι!

Σήμερα φτιάχνουμε “μεθυσμένο” κέικ Xmas Edition! Για να συνοδεύσει τον καφέ μας, μια ζεστή σοκολάτα ή ένα τσάι με παρέα. Κι επειδή ο καιρός είναι κάπως καλοκαιρινός, ένα κέικ συνοδεύει και παγωμένο καφέ!

Υλικά

200 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

190 γρ. καστανή ζάχαρη

260 γρ. μαλακό αλεύρι

5 αυγά, μεσαίο μέγεθος

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

80 γρ. σταφίδες ξανθές & 40 γρ. cranberries αποξηραμένα

240 γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι

110 γρ. φουντούκια σπασμένα σε χονδρά κομμάτια

ξύσμα από ένα πορτοκάλι & 85 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

ελάχιστο αλάτι (λιγότερο από μισό κ.γ.)

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε 200 γρ. ρούμι και τις σταφίδες σε μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τις σταφίδες, τις ανακατεύουμε με τα cranberries, το ξύσμα πορτοκαλιού και το υπόλοιπο ρούμι. Αφήνουμε το μπολ με το μίγμα στην άκρη.

Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και αφήνουμε επίσης στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ τώρα (μη με μαλώσετε για τα πολλά σκεύη!) χτυπάμε ελαφρώς το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και μόλις ενσωματωθούν, ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το μίγμα με το αλεύρι. Στο τέλος, προσθέτουμε τα φουντούκια και το μίγμα του μπολ με τις σταφίδες, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης για να πάνε παντού.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς αέρα. Σε βουτυρωμένο ταψί ή τσέρκι (διάμετρος ~28εκ.), αδειάζουμε το μίγμα κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (κάθε φούρνος διαφέρει). Αν βυθίσουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο κέντρο του κέικ και βγαίνει καθαρό, τότε έχει ψηθεί.

Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με γλάσο, άχνη ζάχαρη ή ό, τι άλλο μας αρέσει.

You May Also Like