Δεν είναι καθόλου εύκολο να μαγειρέψεις χωρίς να κάνεις κάποιο λάθος. Ακόμα και αν έχεις «γράψει» χιλιόμετρα πάνω στο τιμόνι της κουζίνας, ένα λαθάκι θα το κάνεις, δε μπορεί.
Αν πάλι δεν είσαι απο τους πεπειραμένους μάγειρες, τότε σίγουρα έχεις υποπέσει στα λάθη που θα σου αναφέρω παρακάτω, τα απλά κάνει κάθε προσπάθεια μαγειρέματος να στέφεται με αποτυχία.
Δεν διαβάζετε ολόκληρη την συνταγή πριν αρχίσετε το μαγείρεμα
Είναι σαν να ξεκινάτε ένα ταξίδι χωρίς να κοιτάζετε τον χάρτη, θεωρώντας πως ξέρετε τον δρόμο. Φροντίστε να προχωράτε με αργά και σταθερά βήματα, όπως αυτά σημειώνονται στη συνταγή, δίνοντας προσοχή στα ρήματά της (π.χ. ψιλοκόβω και όχι απλώς κόβω, βράζω και όχι τηγανίζω κ.ο.κ.).
Δεν έχετε μάθει τον φούρνο σας
Κάθε ηλεκτρική συσκευή μαγειρέματος έχει τα δικά της κόλπα, τα οποία, αν μαγειρεύετε συχνά, θα έχετε παρατηρήσει. Ανάλογα με την παλαιότητα ή τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του, κάθε ένας φούρνος μπορεί να ψήνει πιο γρήγορα από έναν άλλον – γι’ αυτό και στις συνταγές συχνά υπάρχει ένα «περιθώριο» θερμοκρασιών (αναφέρουν για παράδειγμα «ψήστε στους 200-220 βαθμούς).
Δεν προθερμαίνετε αρκετά
Είτε πρόκειται για φούρνο, είτε για τηγάνι, το να τα έχετε προθερμάνει επαρκώς πριν βάλετε τα τρόφιμα να μαγειρευτούν είναι σημαντικό για την υφή τους και το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Θυμηθείτε να θερμαίνετε για λίγα λεπτά τα σκεύη σας πριν προσθέσετε το λάδι, και αφήστε το με τη σειρά του να «κάψει» πριν προσθέσετε τα υλικά.
Ζυμώνετε παραπάνω από όσο πρέπει
Είτε πρόκειται για ζύμη (ψωμιά, κέικ, ζαχαροπλαστική, πίτες), είτε για κιμάδες, φροντίστε να αναμιγνύετε τα υλικά και να ζυμώνετε ή να χτυπάτε στο μίξερ όσο πρέπει και όχι παραπάνω για να μη βγει σκληρό το ζυμάρι και κατά συνέπεια το φαγητό σας.
Ρίχνετε στο τηγάνι υγρά τρόφιμα
Βλέπετε τα λαχανικά σας «γκρίζα» και μαραμένα αντί για λαμπερά και τρυφερά αφού τα σωτάρετε; Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή τα προσθέσατε στο τηγάνι υγρά. Για αυτό μόλις τα πλύνετε στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί, ή ακόμη καλύτερα στα ειδικά περιστρεφόμενα σκεύη που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Και τέλος θυμηθείτε να κρατάτε τη σωστή ώρα σοταρίσματος γιατί η παραπάνω ώρα μόνο κακό τους κάνει.
Βάζετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι
Αν γεμίζετε όλη την επιφάνεια του τηγανιού με τρόφιμα ταυτόχρονα, παγιδεύετε την θερμότητα και δημιουργείτε ατμό. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, μαγειρέψτε σε δόσεις ή χρησιμοποιήστε περισσότερα του ενός τηγάνια.
Φοβάστε το αλάτι
Μη «λυπάστε» το αλάτι και τα καρυκεύματα, καθώς εκείνες είναι που βοηθούν στην ανάδειξη των πραγματικών γεύσεων του φαγητού. Κι αν φοβάστε ότι μπορεί το φαγητό σας να βγει αλμυρό, απλά δοκιμάστε το.
Δε δοκιμάζετε στην πορεία του μαγειρέματος
Έτσι, χάνετε την ευκαιρία να διορθώσετε τυχόν αστοχίες, να δείτε πότε χρειάζεστε περισσότερο αλάτι, να διαπιστώσετε αν όντως ένα φαγητό είναι νόστιμο, σας πέτυχε ή αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε από την αρχή αν εντοπίσατε κάποια σημαντική αστοχία.