Τυριά…για ιδιαίτερα γούστα

Το τυρί συνοδεύει υπέροχα πολλά φαγητά μας αλλά είναι ιδανικό και για σνακ μαζί με ένα κράκερ. Τρώγεται ολόκληρο ή μέσα σε φαγητό όπως το σαγανάκι ή τριμμένο.

Υπάρχουν πολλά είδη τυριών. Το κασέρι, το χαλούμι, η μυζήθρα, το ανθότυρο, η φέτα είναι μόνο μερικά που είναι γνωστά και ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Τι γίνεται όμως με άλλα τυριά που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου και εμείς δεν έχουμε καμία ιδέα για την ύπαρξη τους; Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τα μάθουμε.

Casu Marzu (Ιταλία)

Το Casu Marzu είναι τυρί που σερβίρεται με ζωντανά σκουλήκια σε κάποια περιοχή της Ιταλίας. Εκτροφείς προβάτων φτιάχνουν επί αιώνες τυρί πεκορίνο και το άφηναν να σαπίσει και να προσελκύσει μύγες. Όταν τα αυγά τους εκκολαφθούν η μετατροπή λαμβάνει χώρα και το τυρί γίνεται το γνωστό Casu Marzu.

Casu_Marzu_cheese

Milbenkase (Γερμανία)

Οι Γερμανοί  από την άλλη έχουν το Milbenkase στο οποίο συνεισφέρει μια ποικιλία ακάρεων. Παράγεται στο Wurchwitz από κουάρκ που βρίσκεται ανάμεσα σε ακάρεα σκόνης, με λίγη σίκαλη για επικάλυψη. Τα ακάρεα εκκρίνουν ένα ένζυμο για να ωριμάσει το τυρί κάνοντας το έτσι από κίτρινο σε κόκκινο-καφέ και μαύρο, οπότε και καταναλώνεται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τυρί από γιακ (Θιβέτ)

Πρόκειται για ένα τόσο σκληρό τυρί που φτιάχνεται τυλίγοντας το πηγμένο γάλα γιακ σε πανί και πιέζοντάς το για να απαλλαγούμε από το νερό. Όταν στεγνώσει κόβεται σε κομμάτια και αφήνεται να ξεραθεί πάνω από μια φωτιά με ξύλα.

Yak-cheeseΤυρί airag (Κεντρική Ασία)

Το τυρί airag ή τυρί από γάλα αλόγου είναι αρκετά συνηθισμένο στην Κεντρική Ασία όπου τα άλογα είναι ακόμη αναπόσπαστο μέρος ζωής σε πολλά μέρη. Για την παραγωγή του μια φοράδα αρμέγεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και το γάλα αφήνεται να ζυμωθεί. Καταναλώνεται φρέσκο ή αποξηραμένο.

airagΑμερικανικό τυρί

Τεχνικά, το αμερικανικό τυρί δεν είναι καν πραγματικό τυρί. Περιλαμβάνει γάλα, ορό γάλακτος, λιπαρές ουσίες του γάλακτος, αλάτι, ζελατίνη, γάλα σε σκόνη, αποξηραμένο πορτοκάλι, τεχνητές γεύσεις και λάδι.

detail-001.1479915296

Τυρί από γάλα ελαφιού (Νέα Ζηλανδία)

Το γάλα ταράνδου παράγεται σε κοινότητες στη Φινλανδία εδώ και χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνδυασμένης δουλειάς επιστημόνων και τυροκόμων και είναι το πρώτο τυρί που βγάζει η χώρα.

milk-kefir-grains-2Τυρί γαϊδάρου (Σερβία)

Στο Πάρκο Ζασαβίτσα 50 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι μπορείτε να δοκιμάσετε αυθεντικό γάλα γαϊδάρου. Αν και υγιές (περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα) τα γαϊδούρια παράγουν μόνο 200 ml την ημέρα, ενώ για τη δημιουργία ενός κιλού τυρί χρειάζονται περίπου 25 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το τυρί είναι περιορισμένο και δαπανηρό.

donkey

You May Also Like