Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Δεν είμαι και πολύ κρεατοφάγος ομολογώ, όχι ότι δεν τρώω κρέας αλλά δεν το προτιμώ κιόλας… Ανήκω στην κατηγορία “ζυμαρικά και πίτσα” και μπορώ να ζήσω άνετα με αυτά και χωρίς κανένα άλλο φαγητό στη ζωή μου!
Παρόλα αυτά, για τη φετινή τσικνοπέμπτη θα κάνω μια εξαίρεση γιατί έπεσε στο τραπέζι ωραία πρόταση για barbeque και οι φίλοι μας ρώτησαν “ψήνεστε”; Κι εμείς φυσικά απαντήσαμε ότι ψηνόμαστε και μάλιστα πολύ!
Ο μικρός μου μάλιστα όρισε την τσικνοπέμτη ως την καλύτερη μέρα της ζωής του καθώς θα κάνει κοπάνα από τις απογευματινές του δραστηριότητες για να παίξει σε μια ωραία αυλή με τους φίλους του, ενώ στα κάρβουνα θα ψήνονται λαχταριστά σουβλάκια.
Δεν θυμάται βέβαια ότι τσικνοπέμπτη γεννήθηκε και μάλιστα ξαφνικά και λιγάκι πρόωρα, καθώς δεν μπορούσε να κάνει λίγη υπομονή να πάει η μαμά του να φάει σε ταβέρνα στη Νεροτριβιά που είχε κλείσει τότε! Και έχασα την ταβέρνα φίλοι μου και έτρωγα φρυγανιές με τσαγάκι για τις επόμενες 5 μέρες εξαιτίας της καισαρικής…
Κάπως έτσι θα πάρω επιτέλους την εκδίκησή μου φέτος γιορτάζοντας την τσικνοπέμπτη όπως ακριβώς της αρμόζει! Με καλή παρέα, ένα barbeque, κάρβουνα, κρεατικά, κρασάκι, μπύρα κι ευτυχισμένα παιδιά να παίζουν μπάλα στην αυλή!
Σκεφτόμουν κι έψαχνα να σας προτείνω συμβουλές για σωστό ψήσιμο στα κάρβουνα, τι λάθη να αποφύγετε, πως να γίνετε super ψήστες, τι κάρβουνα και τι προσανάμματα να επιλέξετε, ποια τηλέφωνα delivery να έχετε στην άκρη just in case όλα πάνε λάθος και άλλα τέτοια για τη σημερινή ημέρα, ωστόσο θα είμαι ειλικρινής απέναντί σας! Είμαι άσχετη από ψήσιμο, αν και ασχολήθηκα αρκετή ώρα να διαβάζω και να μελετάω σχετικά άρθρα και κάτι έμαθα!
Επειδή δεν τα έχω εφαρμόσει βέβαια, προτιμώ απλά να σας διασκεδάσω και να σας παραπέμψω στον φωτεινό παντογνώστη google που θα σας κατατοπίσει καλύτερα!
Έκαστος στο είδος του λοιπόν κι εγώ στα γλυκά και τα ποτά φίλες και φίλοι, γι’ αυτό θα σας πω ποια είναι τα ιδανικά επιδόρπια μετά από ένα γεύμα με φουλ κρέας!
Προτιμήστε δροσερά κι ελαφριά γλυκά όπως πανακότα, cheesecake (New York style), τιραμισού, παγωτό sorbet, φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, γιαούρτι ελαφρύ με μέλι και φρούτα.
Τέλος, ενώ όλοι ξέρουμε ότι ο γενικός κανόνας wine pairing είναι κρέας με κόκκινο κρασί, κάτι τέτοιο είναι σχετικά αυθαίρετο και ανάλογα με τον τύπο κρέατος αφήνει πολλά παραθυράκια παρερμηνείας και ελευθερίας επιλογών! Καταρχάς, το κρασί που προτιμάτε εσείς και σας αρέσει πηγαίνει με όλα τα φαγητά…
Αν θέλετε ωστόσο να κάνετε καταλληλότερο pairing για την παρέα επιλέξτε ένα ερυθρό Syrah για να συνοδεύσετε μία αξέχαστη κρεατοφαγία. Αν πάλι είστε, όπως κι εγώ, η ντροπή της τσικνοπέμπτης και προτιμήσετε κανένα κοτόπουλο, επιλέξτε ένα sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay. Εγώ πήρα κι ένα αφρώδες, έτσι για την αλητεία!
Μην παραλείψετε τις μπύρες που αποτελούν το τέλειο δροσιστικό συνοδευτικό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ακόμα κι αν δεν ψήνετε εσείς κάνετε συμπαράσταση στον ψήστη και σέβεστε τον κόπο του!
Καλά να περάσετε ό, τι κι αν κάνετε!
Ο τίτλος του άρθρου είναι από σκίτσο του Αρκά, στο οποίο το “φάντασμα” ενός προβάτου μιλάει σε έναν κύριο που καταβροχθίζει ένα παϊδάκι:
“Τα παϊδάκια τρώγονται ζεστά και η εκδίκηση κρύα!… Θυμήσου το αυτό, όταν θα πας να μετρήσεις τη χοληστερίνη σου!”