Πως να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Από την άλλη όμως αποτελούν βασική πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών και επομένως η κατανάλωση τους είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Για αυτό το λόγο λοιπόν θα σας αποκαλύψω κάποια μυστικά με τα οποία πλένοντας σωστά φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζουμε ότι θα αποφύγουμε κάποια μόλυνση ή το να έχουν παραμείνει επάνω σε αυτά παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Προσοχή στην επιφάνεια των λαχανικών

Δώστε προσοχή στα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια (μαρούλια, λάχανα, μπρόκολο κ.α). Πρέπει να επιμείνετε αρκετά σε πολλά σημεία.

IMG_4131Χόρτα και μπόλικο νερό

Τα χόρτα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα πρέπει να τα πλένετε με μπόλικο νερό, μετά να τα τοποθετήτε σε μία λεκάνη με νερό και ξίδι και έπειτα να τα ξεβγάζειτε ξανά με τρεχούμενο νερό.

Πεντακάθαρα πλαστικά σκεύη

Τα πλαστικά σκεύη που χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, ιδιαίτερα αν νωρίτερα πλύνατε άλλα λαχανικά.

 

newego_LARGE_t_821_106620741Τρεχούμενο νερό

Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά που καταναλώνετε ωμά ή φρούτα που τα τρώτε με τη φλούδα. Το σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό μικρόβια και βακτήρια. Αποτελεί λοιπόν τον ιδανικότερο τρόπο για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.

apple-vinegar1-1024x812Ξίδι

Αρκετοί είναι αυτοί που πλένουν τα λαχανικά με ξίδι. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική σε ένα βαθμό, καθώς το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν κάποιοι μικροοργανισμοί.

You May Also Like