Σαλάτα με πλιγούρι, ροδάκινο και κοτόπουλο

Όσο ο καιρός ζεσταίνει τόσο αναζητάμε νόστιμα, υγιεινά αλλά και δροσερά φαγητά. Άσε που έχουμε ήδη μπει σε πρόγραμμα απώλειας κιλών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε οτιδήποτε περιέχει θερμίδες παραπάνω των επιτρεπόμενων.

Ένα βασικό συστατικό των διατροφών, όπως όλες γνωρίζουμε, είναι οι σαλάτες. Όμως όσο και αν μας αρέσουν, τρώγοντας συνεχώς τις ίδιες και τις ίδες βαριόμαστε.

Τη μονοτονία αυτή στο φαγητό, έρχεται να σπάσει με μία υπέροχη σαλάτα…ποιος άλλος; Ο μοναδικός chef Άκης Πετρετζίκης.

Σαλάτα με πλιγούρι, ροδάκινο και κοτόπουλο λοιπόν και φύγαμε…για την κουζίνα!

Συστατικά

  • 25 γρ. Δυόσμο
  • 25 γρ. Άνηθο
  • 1 χούφτα βασιλικό
  • 2 ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 50 γρ. καβουρδισμένα καρύδια

Για το πλιγούρι

  • 50 γρ. Ελαιόλαδο
  • 200 γρ. Πλιγούρι
  • 2 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα νερό ή 1 κούπα ζωμό λαχανικών
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρέσκο
  • αλάτι
  • 1 κλ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
  • 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Για την σάλτσα

  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • πιπέρι

wild rice chicken salad1Μέθοδος Εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε το πλιγούρι.

Για το κοτόπουλο

Προθερμασμένο τον φούρνο στους 180° C στον αέρα

Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού το λάδι.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς.

Προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλο στο τηγάνι και δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας και από τις δύο μεριές.

Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα ίσα να χωράνε τα κοτόπουλα μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια απο τα μυρωδικά και το σκόρδο.

Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω απο τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο.

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω απο το κοτόπουλο.

Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο.

Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το κόβουμε σε 12 πλάγιες κάθετες φέτες.

Για τη σάλτσα

Ανακατεύουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ζάχαρη,τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα βαθύ πιάτο.

Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, τον άνηθο και τον βασιλικό και τα προσθέτουμε στο πιάτο. Ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε από πάνω το κοτόπουλο, τα ροδάκινα, τα καρύδια και την φέτα.

Στο τέλος προσθέτουμε από πάνω και την σάλτσα.

You May Also Like