Αγαπημένη λιχουδιά οι λουκουμάδες.. Μικρή τρελαινόμουν για αυτό το σπιτικό γλύκισμα, όπως νομίζω και τα περισσότερα παιδιά.. μικρά και μεγαλύτερα.. Πλέον τους λουκουμάδες μπορούμε να τους γευτούμε σε διάφορες παραλλαγές, γεμιστούς με επικάλυψη σοκολάτας κλπ, αλλά σαν τους παραδοσιακούς με το μέλι και την αρωματική κανέλα δεν υπάρχουν.. Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή για αφράτους και πεντανόστιμους λουκουμάδες…
Προετοιμασία
Διαλύστε 1 φακελάκι ξερή μαγιά με ½ κούπα χλιαρό νερό.. Βάλτε τη στο μπολ του μίξερ, προσθέστε 1 κουταλιά ζάχαρη, μισό κουταλάκι αλάτι, 2 κουταλιές λάδι, μισή κούπα χλιαρό γάλα και 1 και μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και χτυπήστε τα όλα μαζί να γίνουν ένας χυλός.
Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη κι αφήστε το σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει η ζύμη. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάτε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχετε προηγουμένως θερμάνει.. σβήστε τον κι αφήστε τη ζύμη εκεί για μια ώρα περίπου.
Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα σας, κόψτε μ’ ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό, κομματάκια- μπαλάκια και ρίξτε τα σε καυτό λάδι..Το κουτάλι θα το βουτάτε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψετε τη ζύμη. Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα αφού έχουν ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάλετε στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί και περιχύστε τους με ζεστό μέλι, κανέλα και προαιρετικά τριμμένο καρύδι ή φιστίκι..
Καλή όρεξη!!!
Ελένη ♥♥