Το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο μας φαγητό και το αγαπημένο φαγητών πολλών άλλων εκεί έξω. Κι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να το μαγειρέψεις, εμείς μόλις ανακαλύψαμε τον καλύτερο στις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη.
Και αυτή η συνταγή θα κάνει το κοτόπουλό σου πιο νόστιμο και ζουμερό! Η κανέλα και το φασκόμηλο του δίνουν γεύση και αυτός θα είναι ο τρόπος που θα μαγειρεύεις το κοτόπουλο από δω και μπρος.
Ήρθε η ώρα να σημειώσεις τη συνταγή!
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 στικ κανέλας
- 1 γεμάτη χούφτα φασκόμηλο
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1,5 κιλό κοτόπουλο
- χοντρό αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 10 σκ. σκόρδο, με τη φλούδα
- 600 ml γάλα
Για το σερβίρισμα
- χόρτα
- σοταρισμένο σπανάκι
- πουρέ πατάτας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Βάζουμε το κατόπουλο σε μία εφαρμοστή κατσαρόλα αφού πρώτα του έχουμε δέσει τα μπούτια και τις φτερούγες με ένα σπάγγο.
Το αλατοπιπερώνουμε όλο και του δίνουμε χρώμα με πολύ λίγο λάδι γυρνώντας το να πάρει ένα χρυσό χρώμα παντού.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Πετάμε όλο το λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, αλλά αυτό που θα μας αφήσει στο κάτω μέρος της δεν το καθαρίζουμε γιατί αυτό θα μας δώσει μια νόστιμη κολλώδη γεύση και μια υπέροχη γεύση καραμέλας αργότερα.
Βάζουμε το κοτόπουλο πάλι μέσα στην ίδια κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ½ ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε.
Ανα τακτά διαστήματα ραντίζουμε το κατόπουλο με τα υγρά από την κατσαρόλα.
Το λεμόνι θα “κόψει” το γάλα αλλά αυτό δεν μας πειράζει.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο χωρίς τα κόκαλα και χωρίζουμε στα πιάτα τις μερίδες. Επίσης μπορούμε να το συνοδέψουμε με χόρτα, σοταρισμένο σπανάκι ή πουρέ πατάτας και ότι έχει μείνει στην κατσαρόλα από τα υπόλοιπα μαγειρεμένα υλικά.