Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα που λίγοι γνωρίζουν!

Τα ήθη και τα έθιμα στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα είναι πολλά… αλλά κανείς δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα (μάλλον)! Κάθε μέρος έχει τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα τα οποία έχει τηρήσει και ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Κι αυτό είναι υπέροχο.

Μπορεί το να στολίζουμε στεφάνι ή καράβι να είναι γνωστό σε όλους, ωστόσο υπάρχουν έθιμα ανά την Ελλάδα που λίγοι γνωρίζουν.

Ποια είναι αυτά;

Τάισμα της βρύσης


Τι είναι αυτό το έθιμο; Υπάρχει στη Θεσσαλία όπου οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο» νερό, δηλαδή το… αμίλητο, αφού σε όλη τη διαδρομή δεν μιλάνε. Όταν φτάνουν στη βρύση, την αλείφουν με βούτυρο και μέλι με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Και μάλιστα για να είναι μια χρονιά με καλή σοδειά, την ταΐζουν με ψωμί και τυρί ή όσπρια. Και όποια φτάσει πρώτη είναι και η πιο τυχερή. Στη συνέχεια, αφού γυρίσουν με το ίδιο νερό ρίχνουν σε γωνιές του σπιτιού και σκορπίζουν τρία χαλίκια.

Χριστόκλουρα
Αυτό το έθιμο μας έρχεται από τη Θράκη, όπου ζυμώνουν την Χριστόκλουρα. Δηλαδή μια στρογγυλή κουλούρα με διάφορα σχέδια που αναπαριστούν στάνη, στρούγκα αλλά και άλλα. Της βάζουν μέλι και την απολαμβάνουμε όλοι μαζί ενώ περιμένουν τη γέννηση του Χριστού!

Μπαμουσιαραίοι


Στη Θράκη υπάρχουν και οι Μπαμουσιαραίοι! Δύο άντρες μεταμφιέζονται ο ένας σε Μπαμουσιαραίο και ο άλλος στην γυναίκα του. Ο Μπαμπουσιαραίος φορά μία νεροκολοκύθα στο πρόσωπο που της έχει ανοίξει τρύπες για μάτια και στόμα, προβιές προβάτων, και κρεμασμένα κουδούνια στην μέση. Οργανοπαίκτες με νταούλια, ζουρνάδες και γκάιντες τους συνοδεύουν και με την έντονη μουσική τους ξεσηκώνουν το χωριό!

Κόλιντα Μπάμπω
Αυτό το έθιμο το συναντάμε στην Πέλλα. Οι κάτοικοι στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ ανάβουν φωτιές και φωνάζουν “Κόλιντα Μπάμπω” που σημαίνει “σφάζουν, γιαγιά”. Αυτό είναι ένα έθιμο που αναπαριστά την σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Έτσι η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προφυλαχθούν όχι μόνο από τον βασιλιά Ηρώδη, αλλά και από τα κακά που μπορεί να επιφυλάσσει η νέα χρονιά!

Το σπάσιμο του ροδιού
Το κάνουν ανά την Ελλάδα οι περισσότεροι! Ωστόσο, το συγκεκριμένο έθιμο μας έρχεται από την Πελοπόννησο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία με ένα ρόδι για «λειτουργία». Στη συνέχεια, πηγαίνει σπίτι και στην είσοδο το σπάει με δύναμη ώστε να σκορπιστούν παντού οι ρώγες.

Τα έθιμα είναι πολλά και ιδιαίτερα και πολλά από αυτά τηρούνται μέχρι και σήμερα!

Photos: sansimera.gr, gnoristetinellada.gr

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *