Δέκα λόγοι που ο σκύλος κάνει τη ζωή μας καλύτερη

Όσοι έχουμε σκύλο ξέρουμε πια ότι δε μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς εκείνον. Όσο και αν άλλαξε τις συνήθειες μας  μόλις τον βάλαμε στο σπίτι μας, ξέρεις εμβόλια, τρίχες και γενικά μία καθημερινή και ασταμάτητη περιποίηση και φροντίδα, παρ όλα αυτά όχι μόνο του ανοίξαμε το σπίτι μας αλλά και την καρδιά μας.. Και η θέση που κατέλαβε μέσα της είναι τόσο ξεχωριστή, τόσο όμορφη, τόσο..

Κοιτώντας το σκύλο μου δε μετανιώνω ούτε στιγμή που αποφάσισα να ανοίξω το σπίτι μου και να τον ορίσω και εκείνον επίτιμο μέλος της οικογένειας μου. Έχει τόσα πολλά να μου προσφέρει που οποιοδήποτε αρνητικό και αν υπάρχει εξαφανίζεται μέσα στα τόσα θετικά.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια θα σας παρουσιάσω και εσάς κάποιους λόγους για τους οποίους όχι απλά πρέπει να αποκτήσετε σκύλο αλλά επιβάλλεται να το κάνετε σήμερα κιόλας.

maxresdefault-1Καταρχήν, ένας σκύλος βοηθά πολύ τη φυσική μας κατάσταση σύμφωνα με καναδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σε καλύτερη φόρμα, καθώς περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα.

Δεύτερον, ένας σκύλος δυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπων, βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους  και λόγω των ισχυρών δεσμών που έχουν με κατοικίδιό τους έχουν την ικανότητα να δείξουν περισσότερη συμπόνια και να νιώσουν πιο κοντά τους συνανθρώπους τους.

maxresdefaultΤρίτον, και μόνο να τους κοιτάς σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, αφού μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας έδειξε ότι τα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης» αυξάνονται σημαντικά όταν βρισκόμαστε παρέα με ένα σκύλο ή όταν τον κοιτάμε.

Τέταρτον ο σκύλος εμπνέει στον άνθρωπο την ανάγκη για φροντίδα, αφού σύμφωνα με τον Αυστραλιανό ζωολόγο Κόνραντ Λόρενς  το πρόσωπο του σκύλου μπορεί να αντιπροσωπεύει το πρόσωπου ενός μωρού, χάρη στο μεγάλο μέτωπο, τα μεγάλα μάτια, τη μικρή μύτη και τα πεταχτά αυτιά, χαρακτηριστικά που κάνουν τον άνθρωπο πιο τρυφερό και προστατευτικό.

0924729b93f6f4120804c577fed9dcb6Πέμπτον, ο σκύλος μάς απαλλάσσει από το στρες. Σύμφωνα με πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί απεδείχθη  ότι ο σκύλος μάς βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες, καθώς η παρουσία του σκύλου κατά τη διάρκεια των πειραμάτων είχε σαν αποτέλεσμα τους χαμηλότερους δείκτες στρες στους συμμετέχοντες.

doghug2Έκτον, καταπολεμά τη μοναξιά. Όποιος έχει σκύλο ξέρει ότι δε μπορεί ούτε στιγμή να νιώσει μόνος. Κάτι θα κάνει ο τετράποδος φίλος μας και θα μας θυμίσει με τον πιο ωραίο τρόπο την παρουσία του. Άσε που έχουμε κάποιον να μας περιμένει πίσω από την πόρτα, να κάθεται στον καναπέ μας και να βλέπει ταινία ή να έρχεται στο κρεβάτι μας και να μας ζεσταίνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Έβδομον,  ο σκύλος προστατεύει τα παιδιά από το έκζεμα. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 τα παιδιά που έχουν αλλεργία στους σκύλους αλλά έχουν ζήσει με το κατοικίδιο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο χρόνιας δερματοπάθειας (έκζεμα) έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

essential-hand-signals-dogsΌγδοον, θα έχετε ένα λόγο να χαμογελάτε κάθε ημέρα. Λίγο τα ναζάκια του, λίγο τα παιχνιδάκια του, λίγο αυτά τα φιλιά του κάθε πρωί και βράδυ, λίγο η αγάπη του που δε σταματά να σας τη δείχνει μέρα-νύχτα και μάλιστα χωρίς να το ζητάτε και χωρίς και εκείνος να περιμένει αντάλλαγμα, αρκούν για να σας κάνουν να χαμογελάτε στη σκέψη του. Εγώ τουλάχιστον το κάνω, ευκαιρία να το κάνετε και εσείς.

Ένατο, ένας σκύλος μας θυμίζει ότι η ζωή είναι απλή. Μας δείχνει ότι πρέπει να χαιρόμαστε με τα απλά και καθημερινά πράγματα, να εκτιμάμε αυτά που έχουμε και τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας και όλα αυτά μας αρκούν να είμαστε ευτυχισμένοι, αφού η ευτυχία κρύβεται στα απλά και καθημερινά πράγματα.

woofland_o_skylos_mou_me_glyfoi_na_ton_afhnoΤέλος, ένας σκύλος θα σας δείξει ότι είναι εκεί και θα είναι. Δε θα σας εγκαταλείψει, δε θα σας στεναχωρήσει, δε θα σας αφήσει να νιώσετε στιγμή μόνοι σας, δε θα σας αφήσει λεπτό να μελαγχολήσετε. Ακόμα και αν είστε κουρασμένοι, ακόμα και αν είστε στεναχωρημένοι, αρκεί ένα χαμόγελο του ή μία κίνησή του για να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, πολύ καλύτερα. Αρκεί απλά να σας κοιτάξει με αυτή τη λαχτάρα στα μάτια του και αμέσως με ένα μαγικό τρόπο όλα σας τα προβλήματα θα «εξαφανιστούν».

Για αυτό μην αργείτε, υιοθετήστε και εσείς ένα σκύλο και σίγουρα αυτά που θα αποκομίσετε θα είναι πολλά περισσότερα από τους αρχικούς ενδοιασμούς σας. Κάπου λοιπόν εκεί έξω σας περιμένει ένας παντοτινός φίλος, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον ψάξετε ή να τον αφήσετε να σας «βρει» εκείνος!

Κορίνα Γιαννάκη

You May Also Like