Μπανόφι.. . το λαχταριστό

Last-minute entertaining - Double chocolate banoffee pie

Ένα υπέροχο γλυκό το οποίο με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα.

Το banoffe ( μπανόφι) είναι ένα Αγγλικό γλυκό το οποίο αποτελείται από μπανάνες , σαντιγί, και καραμέλα που τοποθετούνται είτε πάνω σε ζύμη ζαχαροπλαστικής ή σε βάση από τριμμένα μπισκότα.

Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις banana και toffee ( κρέμα καραμέλας) .

jan-14-100

Το 1972 οι Ian Dowding και Nigel Mackenzie που εργάζονταν σε εστιατόριο στο ανατολικό Sussex  δοκίμασαν ένα Αμερικάνικο γλυκό, το οποίο είχε καραμέλα και σαντιγί με γεύση καφέ. Ενθουσιάστηκαν με το γλυκό και σκέφτηκαν να το παραποιήσουν λιγάκι βάζοντας γάλα ζαχαρούχο το οποίο έβρασαν για 2-3 ώρες με αποτέλεσμα το γάλα να καραμελώσει.

Στη συνέχεια πρόσθεσαν ώριμες μπανάνες στο γλυκό και το ονόμασαν banoffee.

Είχαν γράψει ιστορία!

Σε αυτό το μέρος στο Sussex γεννήθηκε το διάσημο σε όλο τον κόσμο banoffee.

Η αυθεντική συνταγή για Banoffee..

Υλικά

1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα

150γρ. λιωμένο βούτυρο

350γρ. μπισκότα digestive

1 κούπα κρέμα γάλακτος

3 ώριμες μπανάνες

Εκτέλεση

Βράζουμε την κονσέρβα όπως είναι (σφραγισμένη) σε μια κατσαρόλα με νερό για 2-3 ώρες

Όσο πιο πολύ την αφήσουμε τόσο πιο πηχτή θα γίνει και θα καραμελώσει περισσότερο.

Αφού τελειώσουμε την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi και έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο.

Πιέζουμε το μείγμα στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 20-22 εκ.

Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη σαντιγί.

Στρώνουμε το ζαχαρούχο επάνω στη βάση των μπισκότων.

Επάνω βάζουμε σε σειρά τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες , και τέλος γαρνίρουμε με την σαντιγί. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη τριμμένη σοκολάτα.

banoffee_03

Καλή επιτυχία ..και καλή όρεξη

Ελένη Φούρλη

You May Also Like