Διακοπές με παιδιά χωρίς οθόνες. Είναι εφικτό;

Γράφει η Έυα Καλαβρή.

Οι διακοπές είναι ανάγκη για όλους μας. Είναι καλύτερη ποιότητα ζωής, ευκαιρία, φάρμακο και θεραπεία!

Αν σκοπεύετε να κάνετε διακοπές με τα παιδιά σας και επιθυμείτε λίγες μέρες μακριά από οθόνες (όσο το δυνατόν), τότε σας προτείνω εύκολους τρόπους να δοκιμάσετε! Να θυμάστε ότι εμείς οι γονείς δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα!

Ξεκινάμε λοιπόν τις tech-free ή screen-free διακοπές μας με το οικογενειακό μας συμβόλαιο!

Συντάσσουμε ένα συμφωνητικό διακοπών και το υπογράφουμε όλοι! Σας φαίνεται αστείο; Εμείς το μάθαμε στο νηπιαγωγείο και έχει αποτέλεσμα! Δείχνει συνέπεια και δέσμευση. Αποφασίζουμε λοιπόν, από κοινού, ότι θα αφήσουμε στην άκρη τα κινητά και τα tablets και ότι δεν θα ανοίξουμε τηλεόραση. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε όλοι τη συμφωνία, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες (μπορείτε να καταγράψετε και τις συνέπειες!)

Αν θέλουμε να ενημερωθούμε μπορούμε με ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων ή μια εφημερίδα, αφήστε που δε θα πάθουμε και τίποτα αν δεν ενημερωθούμε για 2 εβδομάδες.

Μαζί με την τηλεόραση, κόβουμε και τις μακροσκελείς συζητήσεις περί πανδημίας, κρουσμάτων, εμβολιασμού, οικονομικής κρίσης και πολιτικής κατάστασης της χώρας…

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να «πετάξετε» τις οθόνες από τις διακοπές σας, περνώντας δημιουργικά και ευχάριστα οικογενειακές στιγμές:

  • Πρωινό ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι σημαίνει ευτυχία! Σημαίνει αγκαλιές και χουζούρεμα στο κρεβάτι μέχρι όσο αργά θέλουμε. Θα μου πείτε «σιγά τη μείωση χρήσης οθονών» και θα σας απαντήσω ότι «είναι μία καλή αρχή»!

 

  • Κρατάμε ημερολόγιο: Αφιερώνουμε λίγο χρόνο, μία-δύο φορές την ημέρα, να καταγράψουμε τι κάναμε, πώς περάσαμε, τι είδαμε, τι φάγαμε, τι μας έκανε εντύπωση. Αυτή η διαδικασία μας βοηθάει πολύ όταν φτιάχνουμε αργότερα το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών μας. Επίσης, έχει πλάκα όταν μετά από καιρό διαβάζουμε και θυμόμαστε τα κατορθώματά μας!
  • Διαβάζουμε τα αγαπημένα μας παραμύθια και βιβλία που πήραμε για τις διακοπές: Είναι ένας απλός τρόπος να απασχοληθούμε όταν δεν έχουμε πολλές δυνάμεις για κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν σωματική δύναμη.

 

  • Φτιάχνουμε σουβενίρ που έπειτα δωρίζουμε σε συγγενείς και φίλους: ζωγραφική σε βότσαλα, τις δικές μας καρτ-ποστάλ, συλλέγουμε κοχύλια που μπορούμε να μετατρέψουμε σε κοσμήματα ή διακοσμητικά.
  • Στην παραλία υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για απασχόληση, από κάστρα στην άμμο, ρακέτες και πόλεμος με νεροπίστολα, μέχρι τρίλιζα με κοχύλια και πέτρες, μουσικές πετσέτες (κατά το «μουσικές καρέκλες» αν ξέρετε) και κρυμμένο θησαυρό!

 

  • Επιστρατεύουμε παλιά αλλά κλασικά παιχνίδια που χρειάζονται ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό. Κάθε φορά που αρχίζουμε να «βαριόμαστε» ή πάμε να πιάσουμε κινητό, προτιμάμε να παίξουμε! Πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί, όνομα-ζώο-φυτό-μπλα-μπλα, ποιος θα γελάσει πρώτος, αγαλματάκια ακούνητα, παντομίμα…

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς μερικές ιδέες. Η λίστα αναδιαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το είδος των διακοπών. Εμείς, κάθε χρόνο αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος που περνάει κατά τις διακοπές δεν είναι χαμένος χρόνος. Αντιθέτως, τα παιδιά, όντας απαλλαγμένα από το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα της σχολικής περιόδου, συνειδητοποιούν ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους. Κάνουν ένα μικρό log off, upgrade και ξανά log on σε νέες περιπέτειες!

Φωτογραφίες από pixabay

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *