Οι διακοπές φορτίζουν τις μπαταρίες μας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Διακοπές! Τι είναι αυτές οι πολυπόθητες διακοπές; Γιατί τις περιμένουμε τόσο ανυπόμονα;

Η ετυμολογία της λέξης, «διακοπές» σημαίνει να διακόπτουμε, δηλαδή να σταματάμε τη ροή της καθημερινότητας και τη γνωστή μας ρουτίνα και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι το διάστημα 2-3 εβδομάδων που παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια αφήνοντας πίσω εκκρεμότητες, πίεση και έννοιες.

Επειδή η αξία των διακοπών για την ψυχολογία μας είναι ανεκτίμητη, επειδή για τους περισσότερους το διάστημα αυτό είναι μικρό και επειδή όλα αυτά τα κλισέ που λέγονται, τύπου «γεμίζω τις μπαταρίες μου», είναι αλήθεια, το γεγονός ότι κάποιος κάνει διακοπές, οπουδήποτε και οποιουδήποτε είδους, δίνει καλύτερη ποιότητα στη ζωή του.

Οι διακοπές εκτός από τα παραπάνω είναι συνώνυμες με την «ευκαιρία»! Είναι η ευκαιρία να κοιμηθούμε περισσότερο, να ξεκουράσουμε το σώμα μας και να αδειάσουμε το μυαλό μας, είναι η ευκαιρία να φροντίσουμε και να περιποιηθούμε το δέρμα μας, αν το έχουμε παραμελήσει, είναι η ευκαιρία να φάμε καλύτερα, να ενυδατωθούμε, είναι η ευκαιρία για θαλάσσια σπορ, ταξίδια, εξερεύνηση, παρέα με φίλους και η λίστα δεν τελειώνει…

Μήπως τελικά οι διακοπές είναι και ένα είδος «φαρμάκου – θεραπείας»; Έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι οι διακοπές μειώνουν τα επίπεδα άγχους και αποφορτίζουν το μυαλό. Τελικά, βελτιώνουν τις πνευματικές μας ικανότητες και την παραγωγικότητά μας όταν επιστρέφουμε στις εργασίες μας.

Εκτός από όλα αυτά όμως, στις διακοπές μαζεύουμε αναμνήσεις, μέσα από όμορφες μικρές ευτυχισμένες στιγμές που χαράσσονται για πάντα στις μνήμες μας.

Έχω μια πολύ hot ερώτηση: Διακοπές με παιδιά, χωρίς οθόνες γίνονται; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να απεξαρτηθούμε λίγο, για παράδειγμα από τα smartphones που έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα παιδιά μας να μη ζητήσουν το tablet;

Από τότε που έκανα τη δική μου οικογένεια, πιστεύω ακράδαντα ότι οι διακοπές είναι το πολυτιμότερο κομμάτι του καλοκαιριού μας. Και επειδή έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία την άσκηση «διακοπές χωρίς οθόνες» ή έστω με ελάχιστες ή τις απολύτως απαραίτητες οθόνες, θα μοιραστώ μαζί μας μερικά απλά μυστικά για να τα καταφέρετε κι εσείς, εφόσον το θέλετε, φέτος το Καλοκαίρι!

Συντονιστείτε στην παρέα μας αύριο! Μέχρι τότε… καλή προετοιμασία στις επερχόμενες διακοπές σας και φροντίστε να τις κάνετε ξεχωριστές!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *