Διάλεξε τον σωστό καφέ

Ο καφές είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας συνήθειες. Πίνετε από το πρωί μέχρι το βράδυ ενώ κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές όπως ελληνικός, φραπέ, γαλλικός, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του και ο freddo espresso και cappuccino.

Αρκετοί από εμάς, ίσως και όλοι, δεν έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι διαδρομή που ακολουθεί ο καφές για να φτάσει στο φλιτζάνι μας. Ούτε φυσικά έχουμε αναρωτηθεί π.χ. πώς φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές ή πως επηρεάζει το επίπεδο του καβουρδίσματος την ποιότητα του καφέ; Μήπως όμως θα έπρεπε να δούμε κάποια χρήσιμα μυστικά ώστε να επιλέξουμε το σωστό καφέ;

Αγχωθήκατε; Μην ανησυχείτε καθώς το elenifourli.com θα σας λύσει ευθύς αμέσως όλες σας τις απορίες.

Πρώτο δίλημμα: Στιγμιαίος ή φυσικός καφές;

Καταρχήν, αν διαλέγετε αλεσμένο καφέ, θα πρέπει να προσέχετε το χρώμα του και τη δομή του, τα οποία πρέπει να είναι ομοιογενή και χωρίς σημεία. Κάποιες φορέςοι πωλητές βάζουν μέσα τριμμένο κιχώριο, κριθάρι ή άμυλο, οπότε…έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Δεύτερον, ο αλεσμένος καφές χάνει το άρωμά του και τη γεύση του πολύ γρήγορα, γι’αυτό είναι καλύτερα να πάρετε καφέ σε κόκκους και να τον φτιάξετε μόνες σας.

Τρίτον, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, αφού μπορεί να είναι ξηρός με ψύξη και μπορεί να είναι σε κόκκους ή σε σκόνη. Όμως από όλους αυτούς πιο χρήσιμος είναι ο ξηρός καφές με ψύξη, γιατί έχει καλύτερη γεύση, άρωμα και χρώμα.

stigmiaios-kafes-o-fysikos-karpos-sto-potiri-sas_8995_xlΤέταρτον όσον αφορά την αγορά φυσικού καφέ καλύτερα να πάρετε αλεσμένο ή καφέ σε κόκκους. Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι 100% φυσικός, αφού φτιάχνεται, βάζοντας τους κόκκους σε νερό και εξατμίζοντάς το.

Πέμπτον, ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει την ίδια γεύση με τον κανονικό καφέ. Συνίσταται για εκείνους που τους επηρεάζει ο καφές και έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους. Όμως έχει και κάποια μειονεκτήματα όπως ότι μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα, αφού φτιάχνεται από τους κόκκους «ρομπούστα», που διεγείρουν την παραγωγή λιπαρών οξέων στον οργανισμό.

Δεύτερο δίλημμα: Άλεσμα

Ως γνωστόν μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο αλεσμένο καφέ ή να προμηθευτούμε καβουρδισμένους κόκκους καφέ και να τους αλέσουμε πριν παρασκευάσουμε τον καφέ μας. Έτσι θα έχουμε το μέγιστο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα αφού θα διατηρηθούν όλα τα αρώματα του καφέ.

Ένας καλός μύλος καφέ είναι ότι πρέπει για να τον έχουμε φρεσκοκομμένο ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να είναι παραδοσιακός, χειροκίνητος ή ηλεκτρικός.

Για ροφήματα καφέ με βάση τον εσπρέσο επιλέγουμε πολύ καλά αλεσμένο καφέ ώστε να αποστάξουμε πολλά αρώματα που δένουν ιδανικά και εξισορροπούνται με πλούσια κρέμα.

img1345631884Για καφέ φίλτρου επιλέγουμε μέτρια κομμένο καφέ που επιτρέπει την καλύτερη διάλυσή του στο νερό αποφεύγοντας έτσι να γίνει πολύ πικρός και έντονος.

Αν θέλουμε να παρασκευάσουμε καφέ με την μέθοδο της αργής που έχει κατακτήσει τις προτιμήσεις των επαγγελματιών barista επιλέγουμε χοντροκομμένους κόκκους καφέ που θα φιλτραριστούν και θα αποσταχθούν σταδιακά. Έτσι έχουμε, ήπια μα αρωματική-μεστή γεύση.

Να θυμάστε ότι όσο πιο λεπτοκομμένος είναι ο καφές μας τόσο έντονο άρωμα θα έχει με αρκετά πικρή γεύση όμως.

Τρίτο δίλημμα: Καβούρδισμα ή αλλιώς ψήσιμο

Εκτός από διαφορετικά είδη και βαθμούς άλεσης, ο καφές έχει και διαφορά στο χρώμα, ανάλογα με τον βαθμό καβουρδίσματος των κόκκων του.

Έτσι έχουμε το ελαφρύ καβούρδισμα που μας δίνει ανοιχτόχρωμο καφέ, με ήπια γεύση και υψηλότερο βαθμό οξύτητας.

Μέτριο καβούρδισμα, αποκαλούμενο και ως «κλασικό» καβούρδισμα. Έχει πιο γλυκιά γεύση, πιο σκούρο χρώμα, είναι λίγο πιο δυνατός και έχει μια πολύ καλή ισοροπία ανάμεσα στην οξύτητα και στα αρώματα.

Σκούρο καβούρδισμα, εδώ ο καφές μας είναι πολύ σκούρος, σχεδόν μαύρος και μπορούμε να νιώσουμε ξεκάθαρα την γεύση του κόκκου.

1698834Τέταρτο δίλημμα: Αποθήκευση

Όσον αφορά την αποθήκευση του καφέ αυτή θα πρέπει να γίνεται ως εξής

Πρώτον ο καφές δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένος σε υγρασία και φως καθώς θα χάσει μεγάλο μέρος από τα αρώματα και γενικότερα τη γεύση του. Οπότε είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κόκκους καφέ αντί για έτοιμο αλεσμένο καφέ.

Δεύτερον η ιδανική διατήρηση του καφέ είναι μέσα σε  ένα αεροστεγές δοχείο που θα βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου σε ξηρό μέρος.

Τρίτον, η επιλογή του ψυγείου δε συνίσταται καθώς  η αλλαγή θερμοκρασίας από το μέσα-έξω αλλοιώνει εύκολα τη γεύση του.

Τέλος να θυμάστε ότι η ημερήσια ποσότητα καφέ δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

Share This Story

Lifestyle

You May Also Like