Γιατί να αγαπήσουμε τα ρόδια

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζει υγεία και ευεξία, αρκεί να ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσετε.

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, έχει επίσης λίγες θερμίδες. Έτσι εκτός λοιπόν από το να το σπάμε για γούρι κάθε Πρωτοχρονιά, ας το βάλουμε διατροφή μας  για να φέρουμε και  καλοτυχία στην υγεία σας.

Καταρχήν, τα ρόδια έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Ακόμα, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

Δεύτερον σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Τρίτον, το ρόδι προστατεύει το ήπαρ αφού σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health, ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.

pa080018Τέταρτον, τονώνει το ανοσοποιητικό αφού τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και προστατεύει από ασθένειες.

Πέμπτον, τα ρόδια έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Έκτον, το ρόδι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αφού  βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

maxresdefaultΈβδομον, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, έδειξε ότι ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Όγδοον, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού.

Ένατον προστατεύει  από τον  καρκίνο του δέρματος καθώς η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

spanaki-rodi-karidiaΔέκατον, προστατεύει το DNA, αφού τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.

Εντέκατον ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση καθώς πρόωρη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί  να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τέλος, το ρόδι δρα κατά των λοιμώξεων, αφού μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.

Όσο για το πως να το εντάξουμε στη ζωή μας, μπορούμε είτε να το φάμε ως φρούτο, είτε να το πιούμε ως χυμό ή σαν ένα δροσιστικό ποτό ή απλά να το βάλουμε στις σάλατες μας. Επίσης το ρόδι κάνει και εξαίρετο λικέρ για όσες είναι περισσότερο «προχωρημένες» στην κουζίνα.

You May Also Like