Εδώ Πολυτεχνείο ή εκεί Πολυτεχνείο;

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Τελικά η Δημοκρατία είναι δικαίωμα ή καθήκον; Πόσα χρόνια το ίδιο ερώτημα με μια ισορροπία πολύ λεπτή που βρίσκεται συνεχώς σε ένα τεντωμένο σκοινί.

Είμαστε τελικά σήμερα αρκετά ελεύθεροι ή τόσο όσο νόμιζαν οι άνθρωποι αυτοί που πάλεψαν τότε για την ελευθερία και τα ιδανικά;

Σε μια Πολιτεία που ταλανίζεται συνεχώς, διχοτομείται και τρεμοπαίζει σε κάθε της θεμέλιο, ίσως να μην είμαστε και τόσο ελεύθεροι να πάρουμε αποφάσεις.

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα πια και ακόμα πόλεμοι και συγκρούσεις εσωτερικές, όχι μόνο υφίστανται, αλλά γίνονται καθημερινότητα.

Οι κρίσεις έρχονται και προβληματίζουν κάθε γενιά, την κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, όμως η βάση είναι μια. Η επιβίωση.

Και η ελευθερία της επιβίωσης είναι, ακόμα και αυτή, αμφιλεγόμενη. Νομίζουμε πια πως το Πολυτεχνείο και όσα έφερε μαζί του, σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ακόμα ψάχνουμε την ελευθερία, ακόμα και του λόγου, σε μικρά και μεγάλα πράγματα.

 

Όμως είμαστε ίδιοι με την γενιά του Πολυτεχνείου; Αντέχουμε να πολεμήσουμε ακόμα μια φορά για όσα μας νοιάζουν, ή υπάρχει ένα μεγάλο βάρος που δεν μπορούμε να σηκώσουμε με τίποτα;

Πολυτεχνείο εδώ; Ή Πολυτεχνείο εκεί; Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να μας θυμίζει πως πρέπει να γιορτάζουμε την μέρα αυτή;

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *