Είναι η σκληρή δουλειά το κλειδί για την επιτυχία σήμερα;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η σκληρή δουλειά…

Άραγε πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση και πόσοι από εμάς την πιστεύουμε και την ενστερνιζόμαστε;

Μήπως μας έχουν πείσει γι’ αυτό; Μήπως δεν είναι αυτό το μοναδικό κλειδί και υπάρχουν κι άλλα συστατικά και παράγοντες, εξωγενείς ή όχι, που μπορούμε να επηρεάσουμε ή δεν μπορούμε, κι έτσι έχουμε πέσει με τα μούτρα στη σκληρή δουλειά νομίζοντας ότι μια μέρα θα έρθει η επιτυχία; Και τι σημαίνει επιτυχία, πώς ορίζεται για τον καθένα μας;

Όπως καταλάβατε σήμερα αναζητώ απαντήσεις που αφορούν κυρίως τον εργασιακό τομέα και μια συνταγή επιτυχίας προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, της πανδημίας, της μεγάλης παραίτησης και της τεράστιας αβεβαιότητας.

Σκληρή δουλειά σημαίνει ατελείωτες ώρες, θυσίες, προσπάθεια. Να ξεπερνάς κάθε λίγο τον εαυτό σου, «να υπερβαίνεις τις απαιτήσεις του ρόλου σου» όπως συχνά χρησιμοποιείται ως φράση σε προγράμματα αξιολόγησης επιδόσεων.

Αν συμπεριφέρεσαι έτσι λοιπόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα «καείς». Υπάρχει όρος γι’ αυτό το κάψιμο και είναι το “burnout”. Κι ένας «καμένος» εργαζόμενος είναι κουρασμένος, αρνητικός, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, εκνευρίζεται πιο εύκολα, επικοινωνεί δύσκολα. Απομονώνεται από τον κοινωνικό του περίγυρο και μη σας τα πολυλογώ το όλο σκηνικό θυμίζει κατάθλιψη. Εκτός του ότι η επιτυχία δεν έρχεται, ο εν λόγω άνθρωπος αισθάνεται και κατώτερος καθώς βλέπει να εργάζεται πολύ χωρίς ν’ αναγνωρίζεται η προσπάθειά του.

Hard work forever pays… Είναι έτσι;;;

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ, διαβάζω διάφορα άρθρα, συζητώ κι επαναπροσδιορίζω καταστάσεις. Το κερασάκι στην τούρτα (που ήταν ήδη 3όροφη έχω να σας πω) ήταν η φράση-προτροπή του πρωθυπουργού να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά!

Κι αφού γελάσαμε με αυτό, το σχολιάσαμε μέχρι αηδίας και με δόση ειρωνείας, αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε…

Με αφορμή αυτό λοιπόν, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στις ζωές μας και μας έχουν υποχρεώσει κατά κάποιον τρόπο να επαναδιατυπώνουμε απόψεις και ν’ αλλάζουμε, κρατάω για συμπέρασμα δύο πράγματα:

Στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης της ζωής λοιπόν:

Ενέργεια

Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή και συγκυρία ν’ αποφασίζεις εσύ που θα δίνεις την ενέργειά σου!

Επιτρέπεις σε μικρές ταλαιπωρίες, που είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα συμβούν, να καταστρέψουν όλη την ημέρα σου; Αγχώνεσαι για θέματα που δεν μπορείς να ελέγξεις; Έχεις μάθει να λες τη λέξη «όχι»; Κι όμως κρύβει μέσα της τόση δύναμη! Πόσες φορές είπες «ναι» και έσπευσες να θυσιάσεις πολύτιμη ενέργεια κι ελεύθερο δικό σου προσωπικό χρόνο, ενώ μέσα σου φώναζες «όχι»;;

Ανθεκτικότητα

Λέτε η επιτυχία, με σημερινά δεδομένα, να κρύβεται στην αντοχή;

Η ανθεκτικότητα είναι το μαγικό συστατικό που θα μας βοηθήσει ν’ ανταπεξέλθουμε τις όποιες αντιξοότητες, δυσκολίες και προκλήσεις παρουσιάζονται στην ανηφορική μας διαδρομή, όχι μόνο στον εργασιακό τομέα… Εκείνος που «αντέχει» είναι και εκείνος που δεν θα χάσει τον εαυτό του στο τέλος της διαδρομής. Ο ανθεκτικός θα παραμείνει και αυθεντικός χωρίς να προσποιείται ότι είναι κάτι διαφορετικό ή ότι είναι ευχαριστημένος ενώ δεν είναι. Και ο αυθεντικός θα διατυπώνει με ειλικρίνεια τις απόψεις του όπως τις πιστεύει ο ίδιος και όχι όπως θέλουν οι συνομιλητές του να τις ακούσουν.

Αυτά τα πανέμορφα λουλούδια, στο χωριό Πινακάτες Πηλίου, ήρθαν στο μυαλό μου όσο σκεφτόμουν τη λέξη «ανθεκτικότητα». Τίποτα δεν τα σταμάτησε να φυτρώσουν και να ανθίσουν μέσα ανάμεσα στις πέτρες!

Σας αποχαιρετώ με χαμόγελο διότι πράγματι νιώθω καλύτερα!

You May Also Like