Εκλογές ή διακοπές; Πού τρέχει το μυαλό σας;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Σε 3 εβδομάδες έχουμε πάλι εκλογές. Θα έλεγε κανείς ότι οι επερχόμενες.. είναι από τις πιο αδιάφορες των τελευταίων ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι αμφίρροπο.. αλλά αναμενόμενο! Ήδη όλοι στο κοντινό μας περιβάλλον αυτό αντιλαμβανόμαστε.. ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάλπη αυτή! Όλοι έχουμε το μυαλό στα μπάνια και στις διακοπές.. στα θαλασσινά μεζεδάκια και στη μυρωδιά του ούζου!

Ενδιαφέρον σαφώς και δεν παρουσιάζει η κάλπη της 25ης Ιουνίου.. γιατί εκτός των άλλων.. είναι εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό. Άρα το ρουσφέτι έγινε ήδη.. και πλέον τώρα πάμε για κόμμα και πρωθυπουργό.. Πάμε επομένως πιο χαλαρά.. με λίγα λόγια.. πάμε και δεν πάμε! Αφού δεν είναι να στηρίξουμε ένα πρόσωπο που κάτι μας συνδέει.. τότε τι να πάμε να κάνουμε; Υπάρχει άραγε το διακύβευμα; Μήπως θα βγάλουμε εμείς.. η δική μας προσωπικής ψήφος.. κυβέρνηση και πρωθυπουργό σε μια μάχη σώμα με σώμα; Αφού δεν υπάρχει τέτοια μάχη στον ορίζοντα.. είναι κοινός τόπος αυτό!

Ακόμα δε κι αυτά τα δυο ζητούμενα.. δηλαδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.. έχουν σχεδόν καθοριστεί και δρομολογηθεί. Η ΝΔ αναμένεται να ξανακυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια.. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και με εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταβαραθρώνει την αντιπολίτευση! Όσο και αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή συσχετισμών.. μάλλον ουτοπικό μοιάζει αυτό!

Για τα επόμενα 4 χρόνια.. ο λαός έδωσε ένα καθαρό μήνυμα στη ΝΔ.. το οποίο είναι να κυβερνήσει με ελευθερία και δίχως την πίεση της αντιπολίτευσης. Αυτό.. αντίθετα με το αίσθημα της παντοδυναμίας.. μπορεί να είναι και ένα μεγάλο βάρος για τη συντηρητική παράταξη! Ένα μεγάλο οικονομικό στραβοπάτημα στα επόμενα χρόνια.. μπορεί να θυμώσει τον λαό και να επιβάλει τιμωρία σε μελλοντική κάλπη! Εξάλλου.. η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κρατήθηκε στο ύψος του εν μέσω μνημονίων και γενικής οικονομικής κρίσης! Το φυλάει ο λαός για τυχόν επιστροφή σε νέα οικονομικά μέτρα.. σε τύπου νέα μνημόνια!

Ο λαός δεν μπορεί καλοκαιριάτικα να τραβήξει με τους προεκλογικούς ρυθμούς που παίζουν στα κανάλια.. ιδίως όταν σύρθηκε πριν λίγες ημέρες.. σε μια κάλπη που ήταν προδικασμένο.. ότι δεν θα είχε νόημα! Ήταν μαθές η στρατηγική αποτυχία της απλής αναλογικής και της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κόσμος τώρα θέλει να χαλαρώσει.. να τα βάλει κάτω τα οικονομικά του.. και να μπορέσει να αποδράσει λίγες ημέρες για να γεμίσει μπαταρίες! Εν μέσω καλοκαιριού και ενώ ορισμένοι ήδη έχουν κανονίσει διακοπές την ημερομηνία των εκλογών.. ποιος θα ασχοληθεί σοβαρά με τις εκλογές;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά της επόμενης κάλπης.. σε σχέση με αυτά που έβγαλε η προηγούμενη.. δηλαδή δεν θ’ αλλάξει τίποτα έναν μήνα μετά. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αυτό πιστεύουν.. και έχουν στραφεί προς το πρόγραμμα του καλοκαιριού!

Με λίγα λόγια.. συνεχίζουμε από το καλοκαίρι του 2019 στην ίδια πορεία. Οπότε.. το καλοκαίρι ψυχολογικά και οικονομικά.. μας βρίσκει σε μια συνέχεια.. σε μια κανονικότητα.. καλή ή κακή.. αυτή είναι που τη ζούμε ήδη! Συνεπώς.. το μυαλό μας είναι στις διακοπές και μόνο σ’ αυτές! Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τη νέα χρονιά.. το πώς θα βγει.. το τι αγώνες θα δώσουμε!

Εν κατακλείδι.. στο δρόμο προς την κάλπη.. είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι ότι η ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση.. χωρίς αντιπολίτευση.. και με το καλοκαίρι να βγαίνει όπως μπήκε. Η κριτική πλέον θα στρέφεται προς μια μόνο κατεύθυνση.. προς αυτή που θα καθορίζει το πώς θα αλλάξει η ζωή μας.. προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

 

Φωτογραφίες: Simon MooreCristina Gottardi and  Marta Czubak (Unsplash)

You May Also Like