Ελιά, δέντρο θεϊκό!

Η ελιά είναι ένα δέντρο ευλογημένο, μας χαρίζει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς της, το λάδι της και την απαράμιλλη ομορφιά της.

Κατά την αρχαιότητα ήταν ίσως το σπουδαιότερο δέντρο. Ο καρπός του αποτελούσε μια τρομερή τροφή και το λάδι του ήταν σχεδόν φάρμακο, λόγω της θρεπτικότητας του. Με αυτό άλειφαν τα σώματα τους οι αρχαίοι αθλητές και πολλές φορές ήταν απαραίτητο στοιχείο για τις θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Αθηνά δωρίζοντας μια ελιά κέρδισε τον Ποσειδώνα  και έτσι η πόλη της Αθήνας πήρε το όνομα της θεάς.

Παράλληλα, κατά την αρχαιότητα  οι ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με στεφάνι από γόνιμη άγρια ελιά.

Ένα δέντρο τόσο ευλογημένο και το μάζεμα της μια σωστή ιεροτελεστία, που μόνο όσοι το έχουν κάνει αντιλαμβάνονται την αξία αυτού του καρπού. Ο κόπος , ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται το μάζεμα της ελιάς συμβολίζει την απόλυτα στενή σχέση της φύσης με τον άνθρωπο και το πώς η φύση μας προσφέρει δώρα τόσο σπουδαία, όταν κοπιάσουμε και την σεβαστούμε.

Είναι ένα παράδειγμα ανθρώπινης υπομονής, επιμονής και δύναμης,  αφού η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου απαιτεί ο άνθρωπος να δείξει ιδιαίτερη δύναμη για αυτό το αγαθό.

Ας θυμηθούμε όμως και τον σπουδαίο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και ένα από τα πιο όμορφα αποφθέγματά του « Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει : με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»

 

Σταυρούλα Λουκά

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *