4 πεντανόστιμες σούπες για τον χειμώνα

Σα να κρύωσε ο καιρός παιδιά…Θα μου πείτε ώρα του ήταν.. μπαίνουμε στον Δεκέμβριο.

Σήμερα θα σας δώσω 4 υπέροχες συνταγές για λαχταριστές και νόστιμες σούπες.. Και ιδιαίτερες βέβαια.. γιατί σούπα δεν είναι μόνο η ψαρόσουπα ή η κοτόσουπα..

Πάμε να τις δούμε…

Παντζαρόσουπα βελουτέ

  • 1 κιλό παντζάρια (χωρίς τα φύλλα)
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 πράσο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1L ζωμό βοδινού
  • 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φυλλαράκια δάφνη
  • Aλάτι – πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο

Για το σερβίρισμα: 2 κεσεδάκια γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ξύσμα 1 λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρoυμε με το ελαιόλαδο τα παντζάρια και τις πατάτες κομμένα σε μικρά κομμάτια και το πράσο ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και τα μπαχαρικά (πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη). Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλέον αλάτι (αν ο ζωμός είναι από κύβο ίσως να μη χρειαστεί). Αφαιρούμε το μπαχάρι και τη δάφνη και πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν την υφή που επιθυμούμε. Στο τέλος ρίχνουμε το βαλσάμικο.

Τη σερβίρουμε ζεστή, με μία κουταλιά από τη σος γιαουρτιού που έχουμε ετοιμάσει.

Κουνουπιδόσουπα με λεμόνι

  • 1 μέτριο κουνουπίδι χωρίς τα φύλλα
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 5 μέτρια καρότα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 κούπες ζωμό της αρεσκείας μας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα: Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, τσένταρ σε κύβους ή παρμεζάνα, πάπρικα ή chile σε σκόνη ή μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για πολύ λίγο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα, λίγο αλάτι και τον ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά με ανοιχτό σκεύος και προσθέτουμε το κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα.

Σερβίρουμε με λίγο τυρί, λίγες σταγόνες λάδι και το καρύκευμα της επιλογής μας.

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

  • 8 μεγάλα κρεμμύδια γλυκά (κόκκινα ή λευκά)
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη καστανή ή και λευκή (αν τα κρεμμύδια μας δεν είναι αρκετά γλυκά)
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1½-2L ζωμό βοδινού
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 200ml γλυκό κόκκινο κρασί ή και λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 6-7 φέτες φρυγανισμένο ψωμί, 200gr τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και λίγο αλάτι. Μετά από λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα ώσπου να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να καραμελώσουν (συνήθως χρειάζεται 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα). Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Αμέσως προσθέτουμε και το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό, τη δάφνη το πιπέρι και το αλάτι, αν χρειάζεται άλλο. Βράζουμε για άλλα 20-30 λεπτά. Στο μεταξύ βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν πολύ καλά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν.

Σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας από πάνω φέτες ψωμιού με τριμμένη γραβιέρα που τις έχουμε τοποθετήσει στο γκριλ ώστε να λιώσει το τυρί.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

  • 6-8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 1/2kg κίτρινη κολοκύθα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 καρότα
  • 2 μικρές πατάτες
  • 1-2 πράσα
  • 1L ζωμό κότας
  • Δεντρολίβανο
  • Λίγο σέλερι
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 100g παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα: 50ml κρέμα γάλακτος, τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και τα πράσα σε μικρά κομματάκια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε τον ζωμό, το δεντρολίβανο, το σέλερι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει βράση (προσέχουμε να μη πέσει πολύ αλάτι γιατί στο τέλος θα μπει η παρμεζάνα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε μετά, αν χρειαστεί). Χαμηλώνουμε και αφήνουμε να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατεβάζουμε από το μάτι και πολτοποιούμε τα υλικά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μαζί με την παρμεζάνα.

Τη σερβίρουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος, λίγη ακόμα παρμεζάνα και πιπέρι.

Να τις δοκιμάσετε όλες… Είναι υπέροχες !

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *