Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Με αφορμή την ημέρα κατά της βίας στα σχολεία (6 Μαρτίου) και τις δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις που αυτή την εβδομάδα διοργανώνονται για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης και πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας.
Καθώς οι κακοποιητικές και βίαιες συμπεριφορές, πολύ συχνά ξεκινούν από το σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνονται, να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις οικογένειες των παιδιών που πέφτουν θύματα bullying: οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν κάποια σημάδια, ώστε να μπορέσουν εγκαίρως να εμποδίσουν και να ανατρέψουν μια τέτοια κατάσταση.
Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών, σχέσεις που περνούν “κρίση”, αναπόφευκτα ίσως, όταν τα παιδιά εισέρχονται στην περίοδο της εφηβείας.
Ανησυχητικά λοιπόν ποσοστά διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης/αποπλάνησης, διαδικτυακού εκφοβισμού και υπερβολικής ενασχόλησης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνει έρευνα σε 4.400 εκπαιδευτικούς.
Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου την περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023.
Πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που διοικείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και στην οποία συμμετείχαν 4.400 εκπαιδευτικοί από ολόκληρη τη χώρα και από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Το σύνολό της μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
- 9% των εκπαιδευτικών έχει αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής/τρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης/αποπλάνησης
- 6% ότι κάποιος μαθητής/τρια έχει πέσει θύμα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης (δηλαδή ότι απεικονίζεται σε εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου)
- 43% ότι κάποιος μαθητής/τρια συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο
- 26% έχει αντιληφθεί περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού εντός του σχολείου
- Όσον αφορά στην υπερβολική ενασχόληση το 65% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 47% της Πρωτοβάθμιας έχει εντοπίσει μαθητή/τρια που αντιμετωπίζει πρόβλημα κάποιου βαθμού.
Σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που απορρέουν από τη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές τους όπως είναι η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση/αποπλάνηση ή κακοποίηση, η υπερβολική ενασχόληση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός…
Κατανοούμε λοιπόν όλοι μας την αναγκαιότητα εκπαίδευσης και διαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τέτοια θέματα.