Εργατική Πρωτομαγιά.. μια τέλεια υποκρισία;;;

Σας έχουμε μάθει στο elenifourli.com στα θετικά θέματα.. Θέλουμε να βλέπουμε τη ζωή με αισιόδοξη ματιά και να μεταδίδουμε τη θετική μας ενέργεια μέσω της θεματολογίας που επιλέγουμε! Άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σας έγραφα κι εγώ τη σημερινή ημέρα για τις εκδρομές στη φύση.. για στεφάνια.. αποδράσεις στα νησιά λόγω τριημέρου.. και για άλλα που συνηθίζουμε να κάνουμε την Πρωτομαγιά..

Ωστόσο σήμερα.. και μιας και βιώνουμε μια καραντίνα.. όχι μόνο εμείς ως άνθρωποι αλλά και η αλήθεια βρίσκεται σε καραντίνα σήμερα.. βρίσκω την ευκαιρία να αναφερθώ για την εργατική Πρωτομαγιά.. να βγάλω για λίγο την αλήθεια από την καραντίνα.. και να τη φωνάξω δυνατά. Μια αλήθεια για το πόσο νόημα έχει σήμερα να τιμάμε την επανάσταση των εργαζομένων για την προάσπιση των εργατικών τους δικαιωμάτων.. όταν αυτά καταπατώνται στο βωμό του ανταγωνισμού της αγοράς.. Όταν το ατομικό εργατικό δικαίωμα γίνεται ένα μεγάλο έξοδο για την επιχείρηση και η διεκδίκησή του ένα ελάττωμα στα ζητούμενα προσόντα του εργαζομένου..

Ιδίως για τις εργαζόμενες γυναίκες.. το να λέμε σήμερα ότι προστατεύονται τα δικαιώματά τους είναι μια τέλεια υποκρισία! Μιλάω για εμάς τις γυναίκες που για να πιάσουμε μια δουλειά θα πρέπει να περάσουμε ιερατική συνέντευξη και να εξομολογηθούμε στον μελλοντικό εργοδότη για το αν έχουμε σχέση.. αν είμαστε αρραβωνιασμένες.. αν έχουμε στο πρόγραμμα να κάνουμε παιδί.. ή αν έχουμε μικρά παιδιά τα οποία ίσως χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα. Το περίεργο είναι ότι.. μερικές φορές ο εργοδότης είναι γυναίκα.. αλλά δεν μας καταλαβαίνει ή δεν θέλει να μας καταλάβει!

Ναι συμβαίνει αυτό.. και συμβαίνει γιατί η επιχείρηση επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό.. γιατί είμαστε ένα βασικό έξοδο για τη λειτουργία της και γιατί ο ανταγωνισμός έξω είναι σκληρός. Ξέρετε όμως τι γράφει η εργατική νομοθεσία γι αυτό; «Η μητρότητα είναι προστιθέμενη αξία και όχι βάρος για την επιχείρηση και ποινή για την εργαζόμενη γυναίκα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν επιτρέπεται στους εργοδότες να αποκλείουν από την πρόσληψη εργαζόμενες με την αιτιολογία ότι προτίθενται να αποκτήσουν ή έχουν ήδη οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης. Οι όποιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να σχετίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Ερωτήσεις όπως αν υπάρχουν σχέδια γάμου ή απόκτησης οικογένειας δεν θα πρέπει να τίθενται, αφού θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως προκατάληψη κατά των γυναικών.».

Στοιχεία Δεκεμβρίου 2019: Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (20,5%) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (13%).

Συνεπώς.. αντιλαμβανόμαστε όλη αυτήν την αδικία. Από τη μία να μας κυνηγά η φύση και το βιολογικό μας ρολόι.. να έχουμε την ευθύνη να κρατήσουμε όρθιο το έθνος μας φέρνοντας στον κόσμο νέους Έλληνες.. κι από την άλλη να αποκλειόμαστε από την εργασία γι αυτό.. Δεν είναι άδικο; Αν προστεθεί δε και στις άλλες πολλές αδικίες που παρατηρούμε στην εργασία.. τότε το να μπορέσει να εργαστεί σήμερα μια γυναίκα με ασφάλεια.. είναι άθλος!

Σου λέει το κράτος.. να κάνει καταγγελία. Υπεύθυνος ο συνήγορος του πολίτη. Μπορείς να ζητήσεις αποζημίωση.. ή ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον εργοδότη που δεν σέβεται τα εργασιακά σου δικαιώματα. Ποια το κάνει; Πόσες το έκαναν; Μια τέλεια υποκρισία.. Μια ημέρα – την Πρωτομαγιά – το κράτος σου λέει ότι έχεις δικαιώματα.. τις υπόλοιπες του χρόνου σου λέει.. ναι μεν αλλά.. ξέρεις η ανάπτυξη.. ο ανταγωνισμός.. η παγκοσμιοποίηση.. και τώρα.. ο Κορωνοϊός..

Και στο κάτω κάτω.. σιγά μην επιδοτήσουμε τις γυναίκες για να παντρεύονται.. να γεννούν και να τρέχουν πίσω από τα παιδιά τους στους γιατρούς και στα σχολεία.. Είναι τελείως αντιπαραγωγικό αυτό.. Θέλετε να επιστρέψουμε στα μνημόνια; Αυτή είναι η κανονικότητα σήμερα.. αυτά είναι και τα δικαιώματα των γυναικών. Μήπως είναι αυτή και η μοίρα μας; Στο χέρι μας είναι.. και το πρώτο βήμα είναι να μην υποκρινόμαστε.. Εργατική Πρωτομαγιά.. ποια εργατική;

Photos by Tim Gouw, Daniele Levis Pelusi and Irina on Unsplash

Ιωάννα

You May Also Like