Έργο του Bansky σε γραμματόσημο της Ουκρανίας, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής χρονιάς, ο ουκρανικός λαός έχει εμπνεύσει τον κόσμο με τη δύναμη, το πείσμα και την απροθυμία του να υποχωρήσει στη Ρωσία.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ukrposhta – η Ουκρανική Ταχυδρομική Υπηρεσία – προχώρησε στην έκδοση ενός νέου αναμνηστικού γραμματόσημου, με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματοδότησης για τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το ιδιαίτερο γραμματόσημο απεικονίζει μια τοιχογραφία του διάσημου Βρετανού street artist με το ψευδώνυμο Banksy.

Στη συγκεκριμένη τοιχογραφία στένσιλ, ο Bansky σχεδίασε ένα νεαρό αγόρι να κερδίζει έναν μεγάλο άντρα, σε αγώνα τζούντο. Το έργο είναι προφανής αναφορά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο. Η δυναμική Δαβίδ και Γολιάθ είναι πολύ σαφής, ωστόσο έχει προστεθεί και η φράση “FCK PTN!” στη γωνία του γραμματόσημου, κάτω αριστερά στα κυριλλικά.

Ο Banksy ζωγράφισε το έργο αυτά, μαζί με πολλά ακόμη, το Νοέμβριο του 2022. Το συγκεκριμένο στένσιλ βρίσκεται σε μια πόλη που βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά τη διάρκεια της μάχης για το Κίεβο, την Borodyanka (περίπου 30 μίλια έξω από το Κίεβο).

Ο κόσμος σχημάτισε ουρές για να δείξει την υποστήριξή του και να αγοράσει το γραμματόσημο.

“Αυτή η μέρα μοιάζει με την αρχή μιας νέας αντίστροφης μέτρησης”, μοιράστηκε ο Ukrposhta σε δήλωση που κυκλοφόρησε στο Facebook. “Σε τελική ανάλυση, η 24 Φεβρουαρίου τότε και η 24 Φεβρουαρίου τώρα είναι σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και εμάς σήμερα, δεν μπορείτε να μας αναγνωρίσετε”.

“Δεν υπάρχει πανικός, αμφιβολία ή φόβος να εξαπλώνεται ανάμεσά μας. Αυτό που υπάρχει ανάμεσά μας είναι η περηφάνια, η συντροφικότητα, ο κοινός θρήνος και ένας στόχος: να σταθούμε όλοι όρθιοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίστασης”.

Ουκρανοί κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ αντιπροσωπευτική της κατάστασης και συμβολίζει τον πόλεμο. Θεωρούν ότι το γραμματόσημο τυπώθηκε σε μια ιστορική στιγμή και ότι αποτελεί έναν τρόπο να καταλάβει ο κόσμος ότι το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο…

 

Πηγές:

Ukraine Issues Stamp Featuring Banksy to Raise Funds for War Effort (mymodernmet.com)

Εισαγωγική εικόνα: Wikimedia Commons

You May Also Like