Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.
Το ρύζι είναι λατρεία για κάποιους, για κάποιους άλλους, ένα απλό συνοδευτικό.
Όμως πρέπει να το έχουμε στην διατροφή μας γιατί υπάρχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, ιδίως αν το συνδυάσουμε με άλλες τροφές.
Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Στην πυραμίδα της διατροφής το ρύζι συγκαταλέγεται μαζί με το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά και καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 6-11 μερίδες από αυτά.
Το ρύζι περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη του ρυζιού δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως η πρωτεΐνη του αυγού.
Η λυσίνη είναι το αμινοξύ το οποίο λείπει από το ρύζι, αλλά βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια, γι’ αυτό και ο συνδυασμός τους οδηγεί στην αλληλοσυμπλήρωση.
Το ίδιο γίνεται και με το κρέας, αφού ρύζι και κρέας, είναι ιδανικά μαζί για αυτά που προσφέρουν στον οργανισμό μας!
Εσύ λοιπόν πόσες κουταλίτσες τρως; Και αν είναι λίγες, τότε κοίταξε να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου!