Το φινόκιο στη διατροφή μας

Ιδιαίτερα γνωστό στην κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, οι οποίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τη νόστιμη γεύση ούζου που έχει και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών.

Το φινόκιο λοιπόν είναι λέξη ιταλικής προέλευσης και στην ουσία πρόκειται για τη ρίζα του μάραθου.  Είναι τραγανό, σούπερ αρωματικό και ταιριάζει πολύ στις σαλάτες, αλλά και σε πολλά ελληνικά πιάτα καθώς και σε ζυμαρικά, ριζότο, φαγητά κατσαρόλας και ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα. Η καλύτερη δε εποχή του θεωρείται το φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές της άνοιξης.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του στην υγεία μας και κατά συνέπεια η ένταξη του στη διατροφή μας;

Το φινόκιο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά του, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Ακόμα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ η σαρκώδη ρίζα κάτω από το μάραθο -που καταναλώνεται τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη- αποτελείται σε ποσοστό 95% από νερό, αλλά είναι πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου.

Το φινόκιο ακόμα βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ προλαμβάνει την αναιμία και λειτουργεί αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιπλέον το φινόκιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και αφαιρεί τις τοξίνες.

salataΤέλος, χάρη στην αυξημένη περιεκτικτικότητά του στην ανηθόλη παρουσιάζει καταπραϋντική δράση στο έντερο καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματος.

Λοιπόν; Πειστήκατε για τους λόγους που πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας;

You May Also Like