#φωτιές_αλληλεγγύη, το πιο δυνατό hashtag του μήνα!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Παρακολουθώ το κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης που έχει αγκαλιάσει τις περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που άνθρωποι αυτοβούλως και ανιδιοτελώς προσφέρουν, όπως και ό, τι μπορούν, για την ανακούφιση πληγέντων συνανθρώπων τους. Είναι όμως η πρώτη φορά που εγώ παρακολουθώ τόσο στενά, καθώς το νησί μου, η αγαπημένη μου Εύβοια, πληγώθηκε πολύ βαθιά αυτή τη φορά.

Πηγή: European Union, Copernicus

Στη Βόρεια Εύβοια η εθελοντική προσφορά πολιτών και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα είναι πρωτοφανής και συγκινητική. Επί 10 μέρες, οι κοινές δράσεις που συνέβαιναν παράλληλα από ιδιώτες, μαγαζάτορες, εθελοντές, Δήμους και Κοινότητες, επιχειρήσεις όλων των κλάδων, ήταν καταιγιστικές.

Πέρα από την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από τις πυρκαγιές με πόσιμο νερό, τρόφιμα, είδη ένδυσης και φάρμακα, ο καθένας από εμάς πρόσφερε όπως μπορούσε! Ενδεικτικά θα αναφέρω τι είδα, ανάμεσα στις χιλιάδες αναρτήσεις που παρακολούθησα:

 • Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να προσφέρουν δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα για πληγέντες μαθητές, για την ερχόμενη σχολική χρονιά.
 • Ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων και απλούς πολίτες με εξοχικά ή άλλα ακίνητα, να φιλοξενούν δωρεάν οικογένειες και κατοικίδια που έμειναν άστεγοι.
 • Φορτηγατζήδες να γεμίζουν τις νταλίκες τους με ζωοτροφές για παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων που κάηκαν οι αποθήκες τους.
 • Μηχανικούς να προσφέρουν δωρεάν αυτοψίες, καταγραφές ζημιών και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων σε ακίνητα που υπέστησαν καταστροφές.
 • Μεταφορικές εταιρίες και εταιρίες κούριερ να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για Βόρεια Εύβοια.
 • Ψυχολόγους να αναλαμβάνουν τη στήριξη πληγεισών οικογενειών.
 • Μελισσοκόμους να χαρίζουν μελίσσια με κυψέλες σε όσους τους κάηκαν και άλλους να προσφέρουν τα κτήματά τους για τα μελίσσια που σώθηκαν.
 • Φιλόζωους εθελοντές και κτηνιάτρους να αναζητούν, περιθάλπουν, φιλοξενούν πυρόπληκτα και τραυματισμένα ζώα.
 • Εκδοτικούς οργανισμούς να στέλνουν παιδικά βιβλία για να μοιραστούν δωρεάν σε πυρόπληκτες οικογένειες με παιδιά.
 • Λογιστές να προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική και φορολογικές δηλώσεις σε πυρόπληκτους πολίτες.
 • Νέα παιδιά, φοιτητές, να βοηθούν τους ηλικιωμένους των χωριών να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις online.
 • Δυνατά accounts με πολλούς followers στα social media να αναλαμβάνουν τη σύνδεση ζήτησης και προσφοράς και να δίνουν τηλέφωνα επικοινωνίας για να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες.

  πηγή: pixabay

Και δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους αμέτρητους εθελοντές που μαγείρεψαν, έκαναν διανομές πόρτα-πόρτα στα χωριά, μετέφεραν είδη με δικά τους μεταφορικά μέσα και έξοδα, κουβάλησαν τσίγκους & ξυλεία και έχτισαν νέα ποιμνιοστάσια, καθάρισαν, έκαναν μικροεπισκευές, φρόντισαν εγκαυματίες, παρείχαν φαγητό στις ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις και πολλά ακόμα!

Θέλω να φωνάξω ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους αφανείς ήρωες. Και άλλο ένα, ακόμη πιο δυνατά, για τους ήρωες του 2021, που πολέμησαν με αυτοθυσία το πύρινο θεριό, που πιάστηκαν σφιχτά σε μία πανανθρώπινη αλυσίδα χορεύοντας το χορό της επιβίωσης και συμβολίζοντας την ανθρώπινη δύναμη και αλληλεγγύη.

Οι φωτιές έσβησαν, για την ώρα, όχι όμως και οι ανάγκες. Ας μη βυθιστούμε στη λήθη αυτή τη φορά.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

φωτογραφίες από pixabay

You May Also Like