Φτιάχνω εύκολα σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Πόσο ωραίο είναι να περιποιούμαστε τους ανθρώπους μας φτιάχνοντας σπιτικά προϊόντα; Τι καλύτερο από το να τους προσφέρουμε πράγματα που φτιάξαμε με αγνά υλικά και αγάπη;

Το ψωμί είναι το βασικότερο προϊόν σε κάθε τραπέζι. Γιατί να το αγοράζεις, ενώ μπορείς να φτιάξεις το δικό σου και να το λατρέψουν όλοι;

Δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε, φτάνει να έχεις την όρεξη να το δοκιμάσεις!

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξηρή μαγιά

3 φλιτζάνια ζεστό νερό (όχι βραστό)

3 φλιτζάνια ζεστό νερό (όχι βραστό)

Γάστρα

Αντικολλητικό χαρτί

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής, το άσπρο αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε το ζεστό (όχι καυτό) νερό και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε 3 ώρες τουλάχιστον. Η ζύμη θα φουσκώσει.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και τοποθετούμε τη ζύμη. Την πλάθουμε διπλώνοντάς την προς τα μέσα μέχρι να γίνει μια ωραία μπάλα.

Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο μπολ μας και ξανατοποθετούμε τη μπάλα ζύμης. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα.

Τοποθετούμε άδεια τη γάστρα στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.

Αφού ο φούρνος προθερμανθεί καλά, βγάζουμε προσεκτικά τη γάστρα και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μαζί με το αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε για 35′. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γάστρα, αφαιρούμε το χαρτί και το καπάκι και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10′ ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και αφήνουμε 15′ να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Καλή όρεξη!

You May Also Like