Φτιάχνουμε τα δικά μας… fish and chips!

Fish and chips τρώνε στην Αγγλία… αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι μας; Ναι, σήμερα φτιάχνουμε fish and chips για την παρέα μας, με τηγανητό ψάρι και κρούστα από κουρκούτι μπύρας.

Ναι, είναι τόσο γευστικό, όσο ακούγεται. Πατάτες διπλοτηγανισμένες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Υλικά 

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου (μερίδες)
  • λίγο αλάτι

Για το κουρκούτι μπύρας

  • 1 μικρο μπουκάλι μπύρας 330 ml
  • 200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γραμ. αλεύρι ρυζιού
  • 1 σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο
  • λίγο αλάτι

Για τις διπλοτηγανητές πατάτες

  • 6 πατάτες μέτριες
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ανθό αλατιού
  • λίγες σταγόνες ξύδι

Για τη σως ταρτάρ

  • 1/2 φλ. μαγιονέζα
  • 4 αγγουράκια-πίκλες (ψιλοκομμένα)
  • 2 φιλέτα αντζούγιες (ψιλοκομμένα)
  • 1 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 βραστό αυγό (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι
  • λίγες σταγόνες ξύδι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμενο

Εκτέλεση

Για την αυθεντική συνταγή fish and chips, βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.

Για τις διπλοτηγανητές πατάτες
Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια όπως κάνουμε για τηγανητές πατάτες. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό .Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό να φύγει όλο το άμυλο.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά,για λίγα λεπτά.

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τις αραδιάζουμε σε μια στρώση, να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.

Συνήθως τηγανίζουν τις πατάτες σε ζωικό λίπος. Όμως εμείς, θα τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.  Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.

Τις βγάζουμε σε ταψί και αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού

Για το κουρκούτι
Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα. Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό.

Για το ψάρι
Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα. Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο. Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι μπύρας. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

Για τη σως ταρτάρ
Βάζουμε σε ένα μπολ ολα τα ψιλοκομμενα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα ταρταρ και σερβίρουμε με το fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *