Γεύσεις από Ιταλία..Φτιάχνουμε γλυκό Σπογκάτα

Μια ιδιαίτερη αλλά παρολαυτά πεντανόστιμη συνταγή θα φτιάξουμε σήμερα στο elenifourli.com- Θα πεταχτούμε μέχρι την Ιταλία για να φτιάξουμε ένα γλυκό που θυμίζει πίτα.. και πραγματικά θα σας ξετρελάνει..

Υλικά

Για τη ζύμη:

250γρ. αλεύρι, 100γρ. ζάχαρη, λίγο λευκό ξηρό κρασί, λίγο αλάτι, 100γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

150γρ. μέλι

100γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ

50γρ. καρυδόψιχα

50γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

50γρ. φουντούκια

50γρ. σταφίδα σουλτανίνα

Λίγη κανέλα

Μοσχοκάρυδο

Λίγο λευκό κρασί

Ελάχιστο πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση

Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν.. Βάλτε το μέλι σε μια κατσαρόλα με μισό ποτήρι κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά. Θρυμματίστε τα μπισκότα, και ρίξτε τα και αυτά στην κατσαρόλα μαζί με τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.. Ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μίγμα σε ένα μπολ και αφήστε το σκεπασμένο να ‘’ξεκουραστεί’’ για 20 περίπου ώρες..

Αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει και ανακατέψτε το με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και 3 κουταλιές κρασί.. Ζυμώστε καλά και αφήστε τη ζύμη να ‘’ξεκουραστεί’’ για μισή ώρα.. Ανοίξτε την και κόψτε την σε 2 φύλλα. Βουτυρώστε μια φόρμα και τοποθετείστε το πρώτο φύλλο.. Αδειάστε μέσα το μείγμα .. Βάλτε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κολλήστε τις άκρες.. Τρυπήστε την επιφάνεια με πιρούνι.. Ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.. Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε..

Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.. Διατηρείται για αρκετό καιρό..

Καλή επιτυχία!!!

Ελένη ♥♥

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *