Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Έχετε βαρεθεί να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια; Ξεφυλλίζετε τα φυλλάδια των delivery εστιατορίων άσκοπα, μη μπορώντας ν’ αποφασίσετε τι να παραγγείλετε; Σας αρέσει η Ασιατική κουζίνα, αλλά σας πέφτουν βαριά για τη διατροφή σας όλα αυτά τα κατεψυγμένα και τηγανιτά φαγητά;
Εάν διαπιστώσατε ότι περιγράφω τον εαυτό μου και τη φάση στην οποία βρίσκομαι, είστε σωστοί. Μου αρέσουν πολύ τα noodles, οι γλυκόξινες γεύσεις, το sushi, οι γαρίδες tempura και άλλα πολλά, γι’ αυτό και έχω την τέλεια, δοκιμασμένη συνταγή για να ξεκινήσετε με την Ασιατική κουζίνα κι εσείς άμεσα!
Γλυκόξινο κοτόπουλο! Συνοδεύεται τέλεια με το ρύζι της αρεσκείας σας ή και χωρίς. Και όταν λέω “γλυκόξινο” μη φανταστείτε ότι θα σας στείλω στο σουπερμάρκετ να πάρετε έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα και να βουτήξετε μέσα το κοτόπουλο! Καμία σχέση! Θα σας περιγράψω πως θα μαγειρέψετε ένα πολύχρωμο, γευστικό και διαφορετικό πιάτο, χωρίς κανένα “έτοιμο” συστατικό!
Τι θα χρειαστούμε:
750 gr στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο από μπούτι (είναι λιγάκι πιο νόστιμο…)
2 αυγά και λίγο αλεύρι (για την προετοιμασία του κοτόπουλου)
3 πολύχρωμες πιπεριές, μία πράσινη, μία κίτρινη και μία κόκκινη ή πορτοκαλί, κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους (μερικές φορές το παραλείπω)
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
1 κούπα μέλι (γίνεται και με καστανή ζάχαρη, αλλά προτιμήστε το μέλι)
1 κούπα ξύδι από κρασί
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. soya sauce (προαιρετικά)
λάδι για τηγάνισμα (θα βοηθούσε και λίγο σησαμέλαιο να μυρίσει “κινέζικο” το φαγητό μας)
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους διατηρώντας την πέτσα (αν έχει). Σε ένα μπολ, χτυπάμε για λίγο τα αυγά, περνάμε από το μίγμα το κοτόπουλο κι έπειτα αλευρώνουμε.
Διαλύουμε το μέλι στο ξύδι και στο χυμό του ανανά και αφήνουμε στην άκρη.
Για συνταγές ασιατικής κουζίνας, βοηθάει να έχετε ένα γουόκ (wok), αλλιώς ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Βάζουμε στο γουόκ αρκετό ελαιόλαδο (ή λάδι για τηγάνισμα και προαιρετικά λίγο σησαμέλαιο) και τηγανίζουμε το αλευρωμένο κοτόπουλο. Μόλις το χρώμα του γίνει χρυσαφένιο αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κοτόπουλο από το γουόκ.
Στο ίδιο λάδι, τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά που έχουμε κόψει σε κύβους και μικρά κομμάτια για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το μίγμα μέλι-ξύδι-χυμό ανανά μέσα στο τηγάνι μας, αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε και τον ανανά κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε την κέτσαπ και τη soya sauce δίνοντας χρώμα στο φαγητό μας.
Οι γεύσεις είναι έντονες και δεν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Αν η σάλτσα μας “δεν δένει” μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο κορν φλάουρ (δεν το έχω κάνει ποτέ).
Τέλος, βάζουμε στο γουόκ το κοτόπουλο, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ενσωματωθεί και να δέσει το σύνολο!
Γιατί γουόκ;;;
Η μαγεία αυτού του σκεύους βρίσκεται στο γρήγορο σωτάρισμα και τηγάνισμα των υλικών μας με ελάχιστη λιπαρή ουσία! Χάρη στο σχήμα του, η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα στο σκεύος δίνοντας ένα καλοψημένο κι εύγευστο αποτέλεσμα! Μόλις το χρησιμοποιήσετε μία φορά, θα “πετάξετε” τα υπόλοιπα τηγάνια σας!!!
Δοκιμάστε να σερβίρετε και να φάτε με chopsticks!
Αναμένω εντυπώσεις! Καλή όρεξη!