Η ιστορία πίσω από την εμβληματική σκηνή με το λευκό φόρεμα της Marilyn Monroe

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1954, γυρίστηκε η εμβληματική κινηματογραφική σκηνή με τη Marilyn Monroe να συγκρατεί το λευκό της φόρεμα που σηκώνεται από τον αέρα.

Πρόκειται για μια από τις διασημότερες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, της ταινίας του 1955 «Επτά Χρόνια Φαγούρα» (Seven Year Itch). Σε αυτή, το ζευγάρι των πρωταγωνιστών βγαίνει από τον κινηματογράφο και περπατά συζητώντας. Στη γωνία της λεωφόρου Lexington και της 52ης λεωφόρου της Νέας Υόρκης, η Marilyn Monroe στέκεται πάνω σε μία σχάρα στο πεζοδρόμιο και από κάτω περνάει το μετρό. Ενώ ο αέρας σηκώνει το φόρεμά της, εκείνη δείχνει να το απολαμβάνει και λέει με νάζι: «Νιώθεις το αεράκι από το μετρό; Δεν είναι υπέροχο;».

Η σκηνή έχει το δικό της παρασκήνιο και μεγάλο αντίκτυπο, καθώς έχει αντιγραφεί και χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες φορές και για πολλά χρόνια μετά. Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε μερικές πτυχές της ιστορίας της:

Ο σχεδιαστής William Travilla δημιούργησε το iconic λευκό φόρεμα, ο ίδιος όμως αργότερα το απέρριψε χαρακτηρίζοντάς το «ανόητο μικρό φόρεμα».

Η σκηνή φέρεται να έπαιξε ρόλο στο διαζύγιο της Monroe από τον Joe DiMaggio:

Παρά τις επευφημίες των θαυμαστών της Marilyn, ο σύζυγός της τότε, φέρεται να την αποδοκίμασε, ενώ αργότερα στο ξενοδοχείο ξέσπασε μεταξύ τους επικός καυγάς. Τρεις εβδομάδες μετά και αφού είχαν επιστρέψει στην Καλιφόρνια, η Monroe υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Τα γυρίσματα έγιναν στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ χιλιάδες θαυμαστές παρακολουθούσαν live:

Χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες και 14 λήψεις για να γυριστεί η σκηνή. 100 άνδρες φωτογράφοι και πάνω από 2.000 παρευρισκόμενοι θεατές αντιδρούσαν φωνάζοντας δυνατά κάθε φορά που η φούστα της Monroe ανέμιζε.

Η τελική έκδοση της σκηνής γυρίστηκε στην Καλιφόρνια:

Παρά τις 14 λήψεις και το χαμό (που έπαιξε αρνητικό ρόλο στην απόδοση), η σκηνή που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία γυρίστηκε αργότερα στην Καλιφόρνια. Οι αρχικές λήψεις αξιοποιήθηκαν σε διαφημίσεις και promos.

Η Marilyn ήταν προσεκτική στο να μην αποκαλύπτει πολλά… και λέγεται ότι φορούσε δύο λευκά εσώρουχα.

Το (ανόητο) φόρεμα πουλήθηκε για 4,6 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το 2011 για 4,6 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τότε ήταν στην κατοχή της Debbie Reynolds, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε πληρώσει για να το αποκτήσει μόλις 200 δολάρια, το 1971.

Φυσικά, η σκηνή έχει αντιγραφεί εκατοντάδες φορές, ενώ αγάλματα που αναπαριστούν τη Marilyn να κρατά το φόρεμα, έχουν στηθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές όπως στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Σικάγο και στο Παλμ Σπρινγκς.

Με πληροφορίες από: www.theguardian.com

You May Also Like