Ήταν γυναίκες και παιδιά.. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια..

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Τραγωδία στο Αιγαίο.. Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα που μετέφεραν μετανάστες.. Τουλάχιστον 16 γυναίκες νεκρές μέχρι τώρα. Δεκάδες οι αγνοούμενες. Έχουν διασωθεί επίσημα 10 γυναίκες.

Δεν μπορώ να καταλάβω.. ποιος κερδίζει τόσα ώστε να θυσιάζονται αθώοι άνθρωποι; Τι έφταιγαν τα γυναικόπαιδα που πνίγηκαν.. μου λέτε; Πολλοί έχουν εντάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.. στα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία.

Ε συγνώμη.. δεν είναι έτσι. Εργαλειοποιεί σίγουρα η Τουρκία τους ανθρώπους αυτούς.. αλλά είναι δική μας η επιλογή να βρίσκονται οι δομές στα νησιά μας στα σύνορα. Το αν παίζονται συμφέροντα.. το αν δοκιμάζουν τον πατριωτισμό μας.. δεν έχει σχέση με το ότι πεθαίνουν έτσι άδικα αυτοί οι άνθρωποι. Προσωπικά δεν θα μου βάλουν «ελληνόμετρο» εκείνοι που δεν τιμούν την ελληνική συμπεριφορά στους ξένους..

Να δούμε πάλι αυτήν την τραγική ιστορία.. αν και σφίγγεται η καρδιά μου.. γυναίκα και μάνα είμαι.. Και όνειρα έχω.. και για εμένα και για τα παιδιά μου. Ενδεχομένως κι εγώ να έφευγα από τη χώρα μου για μια ευκαιρία.. Λοιπόν.. η βάρκα αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας.. κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής.. σύμφωνα με την ΕΡΤ τουλάχιστον 16 νεαρές γυναίκες κι ένα νεαρό αγόρι έχουν ανασυρθεί νεκροί.. ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.. όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα ταξιδεύουν από τη γειτονική Τουρκία.. αλλά οι διακινητές έχουν αλλάξει διαδρομές τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα “βαριά περιπολούμενα” ύδατα γύρω από τα ανατολικά ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ακτογραμμή.. γράφει το AP.

Οι διακινητές για να μειώσουν το ρίσκο σύλληψής τους.. βγάζουν τις βάρκες στη θάλασσα με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το Αιγαίο μας έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο υγρό τάφο.. με ακόμη δύο ναυάγια να προστίθενται στη μακρά και τραγική λίστα.

Πραγματικά αν δεν υπήρχαν οι Έλληνες λιμενικοί.. οι εθελοντές.. και όσοι πρόκαμαν να βοηθήσουν.. τώρα και πάντα.. θα ήταν μεγάλο το κρίμα..

“Ήταν πάρα πολλά παιδιά. Εγώ μόνο έσωσα πέντε κοριτσάκια”.. δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εθελοντής Δημήτρης Πρωτοψάλτης.. Να σου φέρει ο Θεός χίλια καλά άνθρωπέ μου..

You May Also Like