Κατάλληλα και ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε Χαλκίδα και Εύβοια

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ξεκινήσαμε τα μπάνια και φέτος το καλοκαίρι αγαπητοί φίλοι, μιας και στη Χαλκίδα μας έχουμε αρκετές παραλίες, αλλά και σε μικρή απόσταση από την πόλη μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα.

Αν και τυχεροί δεν παύουμε να είμαστε αχάριστοι και να μην εκτιμάμε αυτό το δώρο που έχουμε στα πόδια μας. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα ότι κάνουμε τα πάντα για να βρωμίζουμε τις παραλίες και τις θάλασσες και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ρύπανση και η βρωμιά θα επιστρέψει πίσω σε εμάς, στο σώμα μας, στο πιάτο μας και στις ζωές μας.

Τα πολλαπλά οφέλη της κολύμβησης τα είδαμε εδώ σε προηγούμενο άρθρο:

Τα κυριότερα οφέλη της κολύμβησης και καλό μας καλοκαίρι!

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), ανακοίνωσε τη λίστα 2023 με τα κατάλληλα και τα ακατάλληλα νερά κολύμβησης στη χώρα μας. Σε αυτή τη λίστα θα βρούμε και αναλυτικές πληροφορίες για τις ασφαλείς περιοχές κολύμβησης στην Εύβοια και για εκείνες που πρέπει να αποφεύγουμε.

Όλη η λίστα για τις θέσεις δειγματοληψίας και τα αποτελέσματα των μικροβιακών αναλύσεων σε θαλασσινό νερό από τις ακτές της Εύβοιας, εδώ (σελ. 24-27):

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ & ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ακατάλληλα νερά συναντάμε σε Νέα Λάμψακο, Μπούρτζι, Λευκαντί, Ερέτρια, Αλιβέρι, Κύμη και Νέα Αρτάκη. Στα ίδια μέρη υπάρχουν και σημεία όπου μπορούμε με ασφάλεια να κολυμπήσουμε.

Η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το πρόβλημα συνεχώς αυξάνεται. Η Ελλάδα κάποτε, όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσές της. Ακόµη και η Αττική, µε όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε µερικές εντελώς αµόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές. Από τότε, πολύ νερό – ή µάλλον… µόλυνση – έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, ή και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αστικοποίηση, η γεωργία και η βιομηχανία, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εισροών τόσο της χημικής όσο και της μικροβιακής ρύπανσης στο θαλασσινό νερό. Τα τελευταία χρόνια, το κοινό ανησυχεί για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από το μπάνιο στο μολυσμένο νερό από αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα. Mε το αφιέρωµα αυτό στις θάλασσες και στην κολύµβηση, το ΠAKOE επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Αττικής, ώστε να γνωρίζουν µε ποιον τρόπο η θάλασσα µολύνεται, τι µπορούµε να κάνουµε όλοι, για να βοηθήσουµε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάµπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρµετρα και, ιδιαιτέρως σηµαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Αττικής είναι κατάλληλες για κολύµβηση.

Το τελευταίο εξασφαλίζεται από τη διενέργεια µετρήσεων και αναλύσεων του µικροβιακού φορτίου στα θαλασσινά νερά από τα πιστοποιηµένα εργαστήρια του ΠAKOE, ώστε να εξασφαλίσουµε την αντικειµενικότητα και ακρίβεια των µετρήσεων. Στις σελίδες του αφιερώματος µπορείτε να διαβάσετε το πλούσιο αφιέρωµα που έχει ετοιµάσει το ΠΑΚΟΕ για την καλοκαιρινή σας, ποιοτικά ασφαλή, απόλαυση.

Πηγή Thalases_2023-1.pdf (pakoe.gr)

You May Also Like