Πώς μπορεί κάποιος να βρει την τέλεια σχέση;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, έπειτα από προσωπικές εμπειρίες, ήρθε η ώρα για την ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου»! Πώς θα βρω επιτέλους την τέλεια σχέση; Το να βρούμε τελικά την “τέλεια” σχέση είναι ένα σχετικό θέμα και εξαρτάται, θεωρώ, από τις ατομικές προτιμήσεις, αξίες και ανάγκες κάθε ατόμου.

Δεν είναι λίγοι οι ψυχοθεραπευτές ζεύγους και οικογένειας, που υποστηρίζουν πως υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας υγιούς και ικανοποιητικής σχέσης. Κάθε άποψη δεκτή, αρκεί να:

Γνωρίσουμε τον εαυτό μας προτού μπορέσουμε να βρούμε την τέλεια σχέση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θέλουμε και τι μας κάνει ευτυχισμένους.

Να αναζητήσουμε κοινά ενδιαφέροντα μιας και η κοινή βάση και τα κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να ενισχύσουν μια σχέση. Να έχουμε μια ανοικτή επικοινωνία, η ειλικρίνεια και η ανοικτή επικοινωνία είναι θεμελιώδεις για μια υγιή σχέση.

Όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας με τον έταιρό μας και τον ακούμε ενεργά, σίγουρα αρκετά προβλήματα επιλύονται. Προσοχή αγαπημένοι: μην πέσουμε όμως στο τρυπάκι! Θα πρέπει να αποδεχθούμε και την ατομικότητα αφού κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του μοναδικές ιδιαιτερότητες και εκείνο που ο/η σύντροφός μας χρειάζεται, είναι υποστήριξη στους στόχους και τα όνειρά του.

Τις θεμελιώδεις, κατ΄ εμέ, αρχές για να υπάρξει αλλά και να σταθεί μια υγιής σχέση, είναι ο σεβασμός και η αμοιβαία υποστήριξη. Μια υγιής σχέση βασίζεται στον σεβασμό και την υποστήριξη. Σεβόμενοι τις ανάγκες, τις απόψεις και τα όρια του ανθρώπου μας, προσφέρουμε -εκατέρωθεν- υποστήριξη στις προσπάθειες που γίνονται….

Ας μην γελιόμαστε, καμία σχέση δεν είναι απόλυτα τέλεια. Κάθε σχέση έχει τις προκλήσεις της και απαιτεί δουλειά και δέσμευση από και τις δύο πλευρές.

Σημαντικό είναι να βρούμε κάποιον που να μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, ασφαλείς και ακολουθεί τις αξίες μας. Καλή μας τύχη λοιπόν και να ευχηθώ η σχέση αυτή που ο κάθε ένας, η κάθε μία από εμάς που θα δημιουργήσει, να είναι και το λιμάνι μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα…

 

Φωτο: Nathan Dumlao, Micheile Henderson, Priscilla Du Preez, Mark A. Sporys

You May Also Like