Τα κυριότερα οφέλη της κολύμβησης και καλό μας καλοκαίρι!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Είναι γνωστό ότι το κολύμπι δεν μοιάζει με κανένα άλλο είδος άσκησης! Γυμνάζει όλο το σώμα, χωρίς να επιβαρύνει οστά και αρθρώσεις, χωρίς δηλαδή κινδύνους για τραυματισμό.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), ανακοίνωσε τη λίστα 2023 με τα κατάλληλα και τα ακατάλληλα νερά κολύμβησης στη χώρα μας. Σε αυτή τη λίστα θα βρούμε και αναλυτικές πληροφορίες για τις ασφαλείς περιοχές κολύμβησης στην Εύβοια και για εκείνες που πρέπει να αποφεύγουμε.

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τα οφέλη της κολύμβησης και ας φορέσουμε τα μαγιό μας άμεσα!

ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ ∆ΥΝΑΜΗ

Συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση, η κολύμβηση είναι ιδανική για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Όταν κολυμπάμε κινούμε το σώμα μας στο νερό, κάτι που απαιτεί αντίσταση και δύναμη, άρα το κολύμπι εντάσσεται στις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Τα όργανα στο γυμναστήριο εστιάζουν στην εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, ενώ το κολύμπι συμβάλει στην συνολική εκγύμναση τους σώματος, διατηρώντας αρθρώσεις και συνδέσμους χαλαρούς κι ευέλικτους. Μέσα στο νερό είναι πιο εύκολο να εκτελέσουμε συγκεκριμένες ασκήσεις που απαιτούν ισορροπία και για περισσότερη ώρα. Είναι πιο εύκολο να κάνουμε stretching, τεντώνοντας το σώμα μας σε όλη του την έκταση.

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Πέρα από τους προφανείς μύες που γυμνάζει το κολύμπι, ασκούνται και εσωτερικοί μύες, όπως η καρδιά. Πετυχαίνουμε ενδυνάμωση της καρδιάς, σωστή κυκλοφορία του αίματος ενώ Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, όπως είναι το κολύμπι, μειώνουν κατά 30-40% τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Το κολύμπι είναι ένας από τους ιδανικότερους τρόπους να κάψουμε θερμίδες και να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος. Ένας γενικός κανόνας που μπορούμε να έχουμε υπόψη είναι πως για κάθε 10 λεπτά κολύμβησης καίμε: 60 θερμίδες με πρόσθιο, 80 με ύπτιο,100 με ελεύθερο και 150 θερμίδες με «πεταλούδα».

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση σαν άσκηση, βελτιώνει την πάθηση συνολικά, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων, το ροχαλητό και τη συχνότητα των κρίσεων που απαιτούν νοσηλεία. Δρα βοηθητικά και σε άτομα που δεν πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επεκτείνει τις δυνατότητες των πνευμόνων και διδάσκει σωστούς τρόπους αναπνοής.

IΣΟΡΡΟΠΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Η αερόβια κολύμβηση βοηθάει στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης στο αίμα. Επιπλέον, σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η αερόβια άσκηση, όπως είναι το κολύμπι, ενισχύει τη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών, που είναι μια από τις ιδιότητες που χάνει ο οργανισμός καθώς μεγαλώνουμε. Για την ακρίβεια, η αερόβια άσκηση αναγκάζει σε συστολή και διαστολή τις αρτηρίες, με αποτελέσματα να τις διατηρεί σε ιδανική φυσική κατάσταση.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ∆ΙΑΒΗΤΗ

Λίγες είναι οι μέθοδοι που προστατεύουν από το διαβήτη. Έρευνα σε δείγμα ανδρών έδειξε πως το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη πέφτει κατά 6% για κάθε 500 θερμίδες που καίγονται την εβδομάδα, μέσω αερόβιας άσκησης. Αν δε, εξασκείτε το πρόσθιο στυλ κολύμβησης, για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, καίτε γύρω στις 900 θερμίδες, μειώνοντας κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ίδιες ευεργετικές επιδράσεις ισχύουν και στις γυναίκες φυσικά, ενώ αν κάποιος πάσχει ήδη από διαβήτη τύπου 1, η κολύμβηση συμβάλει θετικά και εκεί, καθώς αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ∆ΙΑΘΕΣΗ

Μια από τις καλύτερες συνέπειες της κολύμβησης είναι η απελευθέρωση χημικών, όπως είναι ενδορφίνες, που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Η κολύμβηση, είναι ακόμη μια άσκηση διαλογισμού, καθώς ο ασκούμενος επικεντρώνεται στην αναπνοή του, ενώ ο διαρκής και σταθερός παφλασμός του νερού, δημιουργούν συνθήκες ηρεμίας που οδηγούν στην αποστασιοποίηση από όλα όσα μας αποσπούν την προσοχή.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΖΩΗΣ

Έρευνα του Πανεπιστημίου της South Carolina, που μελέτησε δείγμα 40.457 ανδρών, ηλικιών 20-90 για διάστημα 32 ετών, ανακάλυψε πως όσοι κολυμπούσαν, ζούσαν πολύ περισσότερο από όσους συνήθιζαν να τρέχουν ή να μην εξασκούν κανένα είδος γυμναστικής.

 

Πηγή 

Thalases_2023-1.pdf (pakoe.gr)

You May Also Like