Η καθαριότητα της Χαλκίδας, μείζον πρόβλημα και σπαζοκεφαλιά για την επόμενη Δημοτική Αρχή

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Καλή εβδομάδα αγαπητοί φίλοι! Όσο προχωράει ο Σεπτέμβριος πλησιάζουμε στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν την προτίμηση των πολιτών και όπου νά’ ναι θα κάνουν την εμφάνισή τους, παντού, τα προεκλογικά φυλλάδια!

Και όπως πιθανόν θυμάστε (link σε παλαιότερο άρθρο), έχω ένα θέμα με τις αφίσες και τα άπειρα φυλλάδια που πετιούνται (κυριολεκτικά) πριν τις εκλογές, χωρίς κανένα μέτρο στην εκτύπωση χαρτιού, χωρίς καμία απολύτως οικολογική συνείδηση, χωρίς σκέψη για τη σπατάλη πόρων και χρημάτων και φυσικά χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύπανση που προκαλείται.

Το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων στο Δήμο μας είναι ήδη οξυμένο. Η έλλειψη παιδείας κι ενημέρωσης των πολιτών είναι εμφανής:

Κάδοι βρώμικοι με (μονίμως) ανοιχτά καπάκια, με αποτέλεσμα οι σακούλες των σκουπιδιών να βρίσκονται συχνά στο δρόμο, σκισμένες από τα αδέσποτα.

Ανακατεμένα απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης και λανθασμένη εναπόθεσή τους (π.χ. σε σακούλες), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία διαλογής – ανακύκλωσης.

Όλων των ειδών τα σκουπίδια διάσπαρτα στην άκρη των δρόμων, στα (λιγοστά) πάρκα, στις παραλίες και στις παιδικές χαρές.

Ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα) και κλαδέματα γύρω από τους κάδους, χωρίς να ακολουθείται το πρόγραμμα που έχει οριστεί από το Δήμο ανά περιοχή και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση στη γραμμή επικοινωνίας 1507.

Και τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από όσα παρατηρούμε καθημερινά στην πόλη μας, η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών κι επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κάθε Σαββατοκύριακο.

Θα μπορούσα να προσθέσω δεκάδες ακόμη παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ζούμε ανάμεσα σε εστίες μόλυνσης και δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις:

Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, παίζουν καθημερινά δεκάδες μικρά παιδιά στις παιδικές χαρές αλλά και στο γρασίδι και περιμετρικά από το σιντριβάνι – γούρνα – συλλέκτης περιττωμάτων πουλιών και σάπιων καρπών που πέφτουν από τα δέντρα.

Στο “βιοκλιματικό πάρκο” στην πλατεία πίσω από τα Δικαστήρια, συντριβάνια άλλοτε δείγματα ανάπτυξης και αειφορίας, έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνα σκάμματα με ακάλυπτες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (που θα άλλαζαν προς το καλύτερο το μικροκλίμα του κέντρου!)

Το πάρκο της Κανήθου, ένα όμορφο μικρό άλσος – ανάσα δροσιάς, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο κουνουπιών και διαφόρων ειδών εντόμων, φιλοξενεί άστεγους και είναι μόνιμα γεμάτο ξερά χόρτα, σκουπίδια και σπασμένα γυαλιά.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το πάρκο περιμετρικά του κάστρου της Κανήθου, όπως και για το χώρο που βρίσκεται το μνημείο – τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα.

Κάπου εδώ έχω και μια απορία: Γιατί υπάρχουν ακόμη παντού καρτοτηλέφωνα; Είναι κάποιου είδους ρετρό – vintage εικαστική παρέμβαση στην πόλη;;;

Αγαπητοί υποψήφιοι, θα είχε ενδιαφέρον η άποψή σας για θέματα καθαριότητας της πόλης και πώς σκοπεύετε να δράσετε για το μείζον πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων της πόλης μας!

Αναμένουμε τις ιδέες και το πλάνο δράσης των νέων υποψηφίων, σε αυτόν τον τομέα, καθώς και της υφιστάμενης Δημοτικής Αρχής, σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Εγώ προσωπικά αναμένω να μετρήσω πόσα φυλλάδια θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη εικόνα της πόλης μας τις επόμενες μέρες. Χαμόγελα, συνθήματα, υποσχέσεις και φωτοσοπαρισμένα πρόσωπα, σε κάθε σημείο της πόλης… Να σας ενημερώσω ακόμη ότι η διανομή των φυλλαδίων σας στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς το συντριπτικό ποσοστό των οδηγών τα πετάνε στο δρόμο…

Καλή προεκλογική περίοδο με λιγότερα σκουπίδια (μεταφορικά και κυριολεκτικά) εύχομαι!

κάπου στη γειτονιά μου…

You May Also Like