Με καθυστέρηση τέσσερις αιώνες, απαλλάσσονται από τις κατηγορίες «μάγισσες» στις ΗΠΑ!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα μπορούσε κανείς να πει, αλλά η ακόλουθη είδηση αφορά μια πραγματικά απίστευτη απόφαση! Αμερικανική πολιτεία απάλλαξε μεταθανάτια δώδεκα πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για «μαγεία», σε δίκες που είχαν διεξαχθεί πριν από σχεδόν 400 χρόνια, την περίοδο της αποικιακής Αμερικής!

Έντεκα από αυτά τα πρόσωπα είχαν απαγχονιστεί έπειτα από τις καταδίκες τους για «μαγεία» βορειοανατολικά στην πολιτεία Κονέτικατ , στα μέσα του 17ου αιώνα, ενώ το δωδέκατο γλίτωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αιρετοί του Κονέτικατ υιοθέτησαν ψήφισμα για τις υποθέσεις τους, ανακηρύσσοντας την αθωότητα των προσώπων αυτών και χαρακτηρίζοντας τις ποινές που επιβλήθηκαν σε εννιά γυναίκες και δυο άνδρες «δικαστικό σφάλμα»! Να σημειωθεί εδώ πως οργάνωση απογόνων των θυμάτων, η CT Witch Trial Exoneration Project, διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της μεταθανάτιας αποκατάστασής τους και εξέφρασε την ικανοποίησή της στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε για την έγκριση του ψηφίσματος από τους κοινοβουλευτικούς.

Η απόφαση του Κονέτικατ καταγράφτηκε την παραμονή της 376ης επετείου από τον πρώτο απαγχονισμό καταδικασθείσας για μαγεία στη Νέα Αγγλία, αυτήν της Άλις Γιανγκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, κατηγορήθηκαν για «μαγεία» στη Νέα Αγγλία τον 17ο αιώνα, ειδικά στις διαβόητες δίκες του Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη, από το 1692 ως το 1693, στις οποίες κυριάρχησαν ο φόβος, η παράνοια και οι προλήψεις.

 

Φωτο:Joshua Newton, Content Pixie, Gabriel Kraus, Miriam Espasio (unsplash.com)

You May Also Like