Γυναίκα ανάξια για μάνα.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Σήμερα φίλες γράφω αυτό το άρθρο με μια απογοήτευση.. με μια ντροπή. Ντρέπομαι για λογαριασμό κάποιων γυναικών.. που ξεφτιλίζουν.. που προσβάλουν.. την αξία της μητρότητας. Είναι γυναίκες που δεν ξέρω ποια τιμωρία τις αξίζει.. όταν οι ίδιες τιμωρούν με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους. Όταν η ανάγκη της γυναίκας.. ξεπερνά την ανάγκη της μάνας.. τότε αυτό εκτός από ανήθικο.. πολλές φορές καταλήγει να είναι και εγκληματικό! Μια ακόμα περίπτωση ανάξιας για μάνα.. ένα ακόμα δράμα.. είδαμε να διαδραματίζεται στην Κρήτη.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες αυτού του δράματος στη.. με θύματα.. τρία μικρά αδερφάκια.. δύο αγοράκια 7 και 9 χρονών και ένα 5χρονο κοριτσάκι.. τα οποία η 33χρονη μητέρα τους άφησε μόνα τους στο σπίτι για δύο ημέρες.. προκειμένου να συναντηθεί με το σύντροφό της! Να σημειωθεί.. ότι το 7χρονο αγοράκι είναι παραπληγικό και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.. καθώς είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι.

Ο βιολογικός πατέρας των τριών παιδιών.. τα οποία παραμένουν φιλοξενούμενα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.. ειδοποιήθηκε και ταξίδεψε από την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται.. προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε να επικοινωνήσει με τα παιδιά του πολλούς μήνες.. καθώς η πρώην σύντροφος του τον είχε αποκλείσει από αυτά.

Τα όσα περιέγραψε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας για τις συνθήκες διαβίωσης τους.. όσο ζούσαν όλοι μαζί σε άλλη πόλη της Ελλάδας.. είναι γροθιά στο στομάχι. Ακόμη και όταν μετακόμισαν στην Κρήτη.. τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.

«Ήταν πολλές φορές που δεν είχαμε φαγητό στο σπίτι. Στο σχολείο δεν πηγαίναμε κάθε μέρα. Η μαμά δεν ξυπνούσε και έπρεπε να ταΐσω τον αδερφό μου» εκμυστηρεύτηκε το παιδί.. σύμφωνα με το Cretalive.

Το αγόρι αναφέρθηκε και στην άσχημη συμπεριφορά του νέου συντρόφου της μητέρας του. Όπως περιέγραψε.. μπορεί να μην τα χτυπούσε.. όμως τους φώναζε και τους έβαζε τιμωρίες. Πρόσθεσε ακόμα ότι.. «συχνά έφευγαν και πήγαιναν στο Ηράκλειο και έπιναν. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό η μαμά αλλά δεν της το είχα πει ποτέ».

Αυτή λοιπόν η ανάξια μάνα.. συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκων κατά συρροή. Το 9χρονο αγοράκι ομολόγησε ότι η εν λόγω μάνα απουσίαζε από την προηγούμενη ημέρα. Όταν βράδιασε την πήρε τηλέφωνο και της είπε να γυρίσει στο σπίτι επειδή πεινούσαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα πήγαινε ή θα έστελνε κάποιον.. τα παιδιά έπεσαν τελικά να κοιμηθούν μόνα και σχεδόν νηστικά. Το μόνο που υπήρχε στο σπίτι ήταν λίγη φάβα.

Σημαντικός για την αποκάλυψη του δράματος και την εξιχνίαση της υπόθεσης.. ήταν ο ρόλος των ειδικών! Είναι αυτό που θέλουμε από ένα πολιτισμένο κράτος.. δηλαδή τα εχέγγυα για την ασφαλή διαβίωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.. ανεξάρτητα του πόσο υπεύθυνοι είναι κάποιοι γονείς.. αν μπορούμε αυτούς να τους αποκαλούμε έτσι!

Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία μίας ομάδας ανθρώπων  οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης και στην κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού για την φροντίδα και την ασφάλεια των τριών παιδιών.

Το «κλειδί» ήταν το παραπληγικό αγοράκι.. το οποίο είναι τυφλό και κωφό. Η μητέρα έγραψε το παιδί σε ειδικό σχολείο τον Σεπτέμβριο του 2022.. όμως παρά την εγγραφή.. δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ο αναπληρωτής ψυχολόγος του ειδικού σχολείου αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τη μητέρα για να δει τι συμβαίνει και να τσεκάρει αν είναι καλά το παιδί. Έτσι προγραμματίστηκε μία επίσκεψη στις αρχές Απριλίου με όλη την ομάδα.. δηλαδή τον ίδιο.. την κοινωνική λειτουργό.. την διευθύντρια του ειδικού σχολείου και έναν νοσηλευτή του σχολείου.

Αν και το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 11:00.. τελικά η μητέρα τους άνοιξε στις 12:00.. επειδή κοιμόταν. Είδαν τα παιδιά.. τις συνθήκες στο σπίτι και προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τη μητέρα για να βρει κάποιο αμαξίδιο.. ώστε να μπορεί το παιδί να βγαίνει έξω. Τελικά.. αν και είχε αρχικώς εμφανιστεί δεκτική.. λίγες ημέρες αργότερα άλλαξε τον αριθμό του τηλεφώνου της και «εξαφανίστηκε».

Από τους ίδιους ανθρώπους έγινε επαφή και με το σχολείο όπου φοιτούσε το μεγαλύτερο αγόρι της οικογένειας. Ενημερώθηκαν ότι το παιδί έχανε πολλά μαθήματα.. καθώς δεν ξυπνούσε η μάνα του. Όλες οι προσπάθειες που έκαναν να εντοπίσουν εκ νέου τη μητέρα.. έπεσαν στο κενό. Έτσι αποφάσισαν να επισκεφθούν ξανά το σπίτι της οικογένειας.. απροειδοποίητα αυτή τη φορά.

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική. Η μητέρα απουσίαζε από την προηγούμενη μέρα. Το σπίτι ήταν ακατάστατο. Οι καρέκλες αναποδογυρισμένες.. οι κουβέρτες στο πάτωμα. Το παιδί με το πρόβλημα υγείας έβγαζε συνεχόμενες κραυγές. Γείτονες τους είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η μάνα τα άφηνε μόνα. Πολλές νύχτες έφευγε. Τους ανέφεραν ακόμα ότι στην προσπάθεια του να μαγειρέψει.. το μεγαλύτερο παιδί κόντεψε να βάλει φωτιά στο σπίτι.

Σύμφωνα με το cretalive.. η μητέρα έδειξε να μην κατανοεί όλο αυτό τον θόρυβο και τη σύλληψη της.. υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ακόμα αναφέρθηκε ότι ήταν πιεσμένη λόγω της μετακόμισης τους σε ένα καλύτερο σπίτι στο Ηράκλειο όπου θα έμεναν όλοι μαζί.

Δεν ξέρω τι να πω.. δεν ξέρω το πώς αυτά τα αγγελούδια θα μπορέσουν όλα μαζί.. να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.. αλλά πρωτίστως.. αγάπης! Προφανώς.. η μόνη οικογένεια που έχουν.. είναι τα αδέρφια τους.. Είναι οι 3 σωματοφύλακες.. Δεν υπάρχει μαμά.. δεν υπάρχει μπαμπάς.. δεν υπάρχει δικαιολογία..

 

Φωτογραφίες:  juan pablo rodriguezKevin Gent,  Kelly Sikkema and Anton Lecock (Unsplash)

Πληροφορίες από ethnos και cretalive

You May Also Like