Κοτόπουλο με σόγια-τζίντζερ-πορτοκάλι

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η αδερφή μου λατρεύει το τζίντζερ (σε απλά ελληνικά «πιπερόριζα»). Το χρησιμοποιεί σε φρέσκους χυμούς, στο φαγητό, σε γλυκά, σε σαλάτες, δηλαδή… παντού!

Το τζίντζερ αρχικά καλλιεργήθηκε στη Νότια Ασία και αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, αλλά όχι μόνο.

Ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του που διάβασα, αναφέρονται και η αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή του δράση και η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Μια φορά κι έναν καιρό, αγόρασα κι εγώ ένα κομμάτι, το καθάρισα σχολαστικά και το φύλαξα στο ψυγείο. Κι εδώ τελειώνει τόσο σύντομα και άδοξα η ιστορία αυτού του κομματιού, καθώς στο ψυγείο παρέμεινε μέχρι που χάλασε! Γι’ αυτό σας παρουσιάζω σήμερα, μία πανεύκολη συνταγή, της αδερφής μου, με σκοπό να εξιλεωθώ για εκείνο το άτυχο κομμάτι…

Κοτόπουλο με σόγια-τζίντζερ-πορτοκάλι

  • Κόβουμε φιλέτο κοτόπουλο ή μπουτάκια σε κομμάτια (κύβους)
  • Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ με μαρινάδα ως εξής:

Ελαιόλαδο, sauce σόγιας, χυμό από μισό πορτοκάλι μεγάλο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και μικρά κομμάτια τζίντζερ.

  • Φροντίζουμε η μαρινάδα να είναι αρκετή ώστε να καλύψει τα κομμάτια του κοτόπουλου. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα (και παραπάνω αν έχετε διαθέσιμο χρόνο).
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο μείγμα και λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε πάνω σε ρυζάκι.

Δύο πιάτα έφαγα, καθώς τρελαίνομαι για γλυκόξινες γεύσεις!

Να σημειώσω εδώ ότι στη συγκεκριμένη συνταγή δεν βάλαμε έξτρα αλάτι καθώς η σόγια είναι αρκετά αρμυρή από μόνη της. Επίσης, δεν βάλαμε κρεμμύδι ή άλλα μπαχαρικά. Εσείς, μπορείτε να δοκιμάσετε τη δική σας παραλλαγή και να μας στείλετε τη γνώμη σας!

Καλή όρεξη!

You May Also Like