Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα είναι μια υπέροχη Ρωσίδα!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Εμείς που πόλεμο δεν ζήσαμε.. τι ξέρουμε να πούμε γι αυτόν; Τι ξέρουμε για τον πόνο που προκαλεί; Τι ξέρουμε για το πόσο αυτός στοιχειώνει τα όνειρα των παιδιών; Θα ήθελα πριν σας γράψω για τη Μαρίνα Οβσιάνικοβα να σημειώσω δυο γραμμές από το απόσπασμα «Μάχη στην άκρη της νύχτας» του Τάσου Λειβαδίτη.

Τώρα πρέπει να μιλήσει
για να σωθεί
πρέπει να πάψει να ονειρεύεται
και να ζήσει.

Αυτές οι δυο γραμμές έρχονται στο μυαλό μου κάθε φορά που σκέφτομαι τα παιδιά.. γενικά τους νέους.. του πολέμου. Σίγουρα για όσους έχουν διαβάσει τη συλλογή του ποιητή.. δεν θα βρουν σύνδεση.. ωστόσο.. κάποιος που έχει ασχοληθεί με την ψυχολογία των παιδιών στον πόλεμο.. θα κατανοήσει το βάθος των στίχων..

Για να σωθεί το παιδί.. για να μην τρελαθεί δηλαδή.. θα πρέπει να μιλήσει για τα βιώματά του.. να τα μοιραστεί.. να τα ξεφορτωθεί κατά κάποιον τρόπο. Για να ζήσει το παιδί.. θα πρέπει να πάψει να ονειρεύεται. Τα όνειρα τον γυρίζουν στο παρελθόν.. τον πηγαίνουν στις προ πολέμου όμορφες στιγμές. Όμως τότε δεν βγάζει νόημα.. καθώς η ιστορία έγραψε.. ο πόλεμος ήρθε.. ο πόλεμος σκότωσε τη ζωή. Τα όνειρα που ξεκινούν με το «αν ήταν αλλιώς».. γίνονται εφιάλτες του μυαλού και δολοφόνοι της ζωής.. Γιατί τα όνειρα πληγώθηκαν.. έχασαν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο αυτών των παιδιών πιο όμορφο!

Γι αυτά τα παιδιά.. μια Ρωσίδα δεν υπολόγισε πατρίδα.. δεν υπολόγισε καριέρα.. δεν υπολόγισε προσωπική ζωή..

Είναι η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα.. η οποία έγινε διάσημη για την αντιπολεμική διαμαρτυρία της σε στούντιο της ρωσικής τηλεόρασης. Τότε που σήκωσε πλακάτ σε ώρα που το δελτίο ειδήσεων ήταν σε ζωντανή μετάδοση. Το πλακάτ αναφέρονταν στον θάνατο παιδιών στην Ουκρανία και αποκαλούσε «δολοφόνο» τον Πούτιν. «Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν προτού σταματήσετε;».. έγραφε στο μήνυμά της!

Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο του ποινικού κώδικα κατά της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» και της «συκοφάντησης» του ρωσικού στρατού.. το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.. η Οβσιάνικοβα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Στη σημερινή εμφάνισή της ενώπιον δικαστηρίου.. η Ρωσίδα δημοσιογράφος κρατούσε μια επιγραφή με το μήνυμα: «Είθε τα παιδιά που πέθαναν (στον πόλεμο της Ουκρανίας) να σας στοιχειώνουν στα όνειρά σας».

Θα σας διηγηθώ περιγραμματικά το πώς κατέληξε η Οβσιάνικοβα από εκείνο το πλακάτ που πρόβαλε σε ζωντανό δελτίο ειδήσεων στις αρχές του πολέμου.. μέχρι σήμερα που δικάζεται και κινδυνεύει να μπει στη φυλακή.

Αρχικά.. μετά το πλακάτ.. επεβλήθη πρόστιμο στη δημοσιογράφο.. η οποία κατόπιν.. βλέποντας ότι δεν τη σηκώνει το κλίμα.. διέφυγε από τη Ρωσία και προσλήφθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt (η οποία ανήκει στη μητρική εταιρεία του POLITICO Axel Springer). Αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.. καθώς όπως δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. θέλησε να δώσει μάχη για τη γονική επιμέλεια. Παρά την έρευνα.. δεν βρήκα κάτι σχετικό με τα προσωπικά της δημοσιογράφου.. ενώ διαπίστωσα ότι η ίδια συνέχισε να επικρίνει τον πόλεμο με πολλές παρεμβάσεις της σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..

Εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων.. τις τελευταίες δύο εβδομάδες.. τα ρωσικά δικαστήρια διέταξαν την Οβσιάνικοβα να πληρώσει δύο επιπλέον πρόστιμα για την απαξίωση του στρατού της χώρας στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση για να θυμίσω πως από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία.. η Ρωσία έχει καταστείλει τις διαμαρτυρίες και την κριτική για τον πόλεμο. Οι αυξανόμενοι περιορισμοί ανάγκασαν πολλούς Ρώσους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι «δυτικοί» ρεπόρτερ έχουν επίσης απαγορευτεί να εισέλθουν στη Ρωσία. Κλείνω την παρένθεση.

Τα πρόστιμα βέβαια δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.. δηλαδή τη φίμωση της Οβσιάνικοβα.. και η τσαρική ρωσική δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψή της και την ποινική της δίωξη! Η 44χρονη δημοσιογράφος και μητέρα δυο παιδιών.. συνελήφθη στο σπίτι της.

«Στις 6 το πρωί ενώ ακόμη κοιμόμουν, εισέβαλαν στο σπίτι μου δεκάδες υπάλληλοι της Ανακριτικής Επιτροπής και της αστυνομίας. Έδειξαν εντολή για την επιδρομή».. έγραψε η Οβσιάνικοβα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Φόβισαν τη μικρή μου κόρη. Τώρα με οδηγούν στην Ανακριτική Επιτροπή».. πρόσθεσε!

Πηγές: Politico, Euronews, The Moscow Times

Φωτογραφίες: Δημόσιες στο Facebook (european pressphoto agency, Artem Sekret, Володимир Зеленський)

You May Also Like